austrija

Kurz za kraj pregovora EU i Turske

Sebastian Kurz
06.08.2016.
u 15:55

Kurz je rekao kako smatra da se i sporazum o izbjeglicama Europske unije i Turske nalazi pred krajem

Ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz zatražio je prekid pristupnih pregovora Europske unije s Turskom.

U intervjuu za državnu televiziju ORF, Kurz je rekao kako smatra da se i sporazum o izbjeglicama Europske unije i Turske nalazi pred krajem.

"Sporazum s Turskom neće biti održiv", uvjeren je Kurz. 

On je rekao da EU mora ispuniti svoje zadatke i ostati neovisna od Turske, kao i da ne smije biti u situaciji da je Ankara može ucjenjivati. 

Prema njegovim riječima, kraj pregovora Bruxellesa i Ankare je zbog toga koristan, jer se Turska posljednjih godina razvojem stalno udaljavala od Europe, prenosi Al Jazeera.

Kurz smatra da, pošto Turska ne ispunjava potrebne kriterije, nije moguća vizna liberalizacija, zbog čega će sporazum o izbjeglicama propasti.

Istovremeno se zalaže za uspostavu "pravih kontakata s Turskom, izvan mogućeg članstva u EU", kao i pojačanu zaštitu vanjskih granica Unije.

"Ako u tome ne uspijemo, bit ćemo slabi i ranjivi u razgovorima s Turskom", poručuje Kurz.

On je u petak navečer pozvao veleposlanika Turske u Austriji Hasana Gegisa u Ministarstvo vanjskih poslova kako bi prosvjedovao zbog izjave njegovog turskog kolege Mevluta Cavusoglua da je Austrija "centar radikalnog rasizma".

Kurz je izrazio nezadovoljstvo i zbog izjave ministra za europska pitanja Omera Celika, koji je austrijskog kancelara Christiana Kerna usporedio s ekstremnim desničarima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije