ruski ministar

Lavrov kritizirao moldavski poziv za povlačenjem ruskih vojnika

Sergej Lavrov
02.09.2017.
u 13:29

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kritizirao je potez Moldavije da pozove na uklanjanje ruskih vojnika iz proruske separatističke regije na predstojećem sastanku u UN-u.

Moldavski Radio Chisinau u subotu je naveo izjavu Lavrova da je potez "inspiriran izvana", u očiglednoj aluziji na SAD i Europsku uniju. Lavrov je kazao da bi to moglo destabilizirati regiju.

- Nitko ne želi (rat) osim onih koji drže ruku moldavske vlade kada piše o neophodnosti evakuacije naših trupa iz Transdnjestrije. Oni koji to predlažu žele rat između nas i Ukrajine i nas i Moldavije - izjavio je Lavrov.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je moldavskog veleposlanika u Rusiji Andeja Negutu prošli tjedan i nazvalo je potez "provokativnim".

Rusija ima 1.000 vojnika i 500 pripadnika mirovnih snaga u Transdnjestriji, koja se otcijepila od Moldavije u 1990. strahujući od ujedinjenja sa susjednom Rumunijom. Oko 1.500 ljudi poginulo je u građanskom ratu u toj regiji.

Transdnjestrija, komad zemlje u istočnoj Moldaviji, dijeli granicu s Ukrajinom, ali ne i s Rusijom. Ta regija tvrdi kako želi biti dio Rusije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?