Ruski ministar vanjskih poslova

Lavrov: Sigurnosni pregovori sa SAD počinju nakon novogodišnjih praznika

Sergej Lavrov
27.12.2021.
u 19:07

Razgovori između Rusije i Sjedinjenih Država o zahtjevu Moskve za zapadnim jamstvima koje onemogućuju širenje NATO-a na Ukrajinu počet će odmah nakon novogodišnjih praznika, najavio je u ponedjeljak visoki diplomat Rusije.

- Sa SAD-om ćemo obaviti glavni posao pregovora, koji će se održati odmah nakon završetka novogodišnjih praznika - rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u intervjuu u ponedjeljak. Praznici u Rusiji će trajati 10 dana, do 9. siječnja.

Ranije ovog mjeseca, Moskva je podnijela nacrt sigurnosnih dokumenata u kojem zahtijeva da NATO uskrati članstvo Ukrajini i drugim bivšim sovjetskim zemljama i prekine vojno raspoređivanje alijanse u srednjoj i istočnoj Europi.

Washington i njegovi saveznici odbili su dati takva obećanja, ali su rekli da su spremni za razgovore, javlja AP.

Zahtjevi sadržani u predloženom sporazumu između Rusije i SAD-a i sigurnosni sporazum između Moskve i NATO-a, napravljeni su usred rastućih tenzija zbog raspoređivanja ruskih trupa u blizini Ukrajine što je podstaklo strah od moguće invazije. Rusija je negirala da planira napad na svog susjeda, ali je tražila pravna jamstva koje bi isključile širenje NATO-a i gomilanje naoružanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?