Infiltrirani tajni agent otkrio

"Lažni džihadist" iz Bosne spriječio terorističke napade u Britaniji

ISIL
08.01.2016.
u 15:22

Nakon što mu je časnik na tajnom zadatku kazao kako je iz Bosne, Gabriel Rasmus (29) džihadista iz velike Britanije je počeo pohvalno govoriti o bosanskim Mudžahedinima i njihovim aktivnostim u ratu u BiH

Džihadist je povjerio časniku koji je bio aktiviran na tajnom zadatku ubačen u redove simpatizera ISIL-a kako treba organizirati terorističkie napade u Britaniji ako se osujeti njegov odlazak u Siriju, moglo se čuti ovih dana na suđenju u Velikoj Britaniji.  Inače Gabriel Rasmus (29) se očajnički htio pridružiti borcima islamske države , ali kada mu je odbijena putna viza odlučio je uraditi nešto slično onome što se dogodilo u Francuskoj i Belgiji , što je do u detalje opisano u svjedočenju infiltriranog agenta. Inače ovaj 29 -godišnjak je uhićen u travnju prošle godine kada je pronađen kako se skriva u stražnjem dijelu kamiona u Dover u Kentu zajedno s Anasom Abdallaom i Mahamuudom Diinijem, obojica 26-godišnjaci iz Birminghama. 
Časnik kodnog naziva "Muhamed" koji se infiltrirao u privedenu skupinu dao je ovaj iskaz na Old Bailey suđenju Abdalli i Diniju koji su skupa s Rsmusom optuženi za pokušaj pridruživanja terorističkim skupinama ISIL-a u Siriji i Iraku. Vjeruje se kako je ovo prvi put da infiltrirani časnik koji je bio na tajnom zadatku svjedoči na otvorenom suđenju teroristima i njihovim simpatizerima. Inače ovaj časnik je potvrdio kako se u srpnju 2014. infiltrirao u redove ekstremista na području grada Birminghama. Tako je upoznao 29. godišnjeg Rasmusa te se sprijateljio s njim kako bi stekao njegovo povjerenje. Na sudu je izjavio i kako se Rasmus koristio još i imenom Abu Junajid. Narednih nekoliko mjeseci proveli su u druženju, zajedničkim izlascima pa čak i odlascima u lokalnu džamiju. Izmjenili su zavidan broj SMS poruka, a jednom je čak boravio i kao gost u Rasmusovom domu. Na upit sudca kakvo je mišljenje stekao o Rasmusu u tom razdoblju, časnik SAS-a je izjavio kako je riječ o opasnom teroristi izraženih ekstremističkih stavova koji mu se činio očajnim u želji da se pridruži ISIL-u. Na jednom sastanku u siječnju 2015. Rasmus mu je kazao kako Džihad nije samo u Siriji i u Iraku, džihad je posvuda i ako ostane ovdje onda tu mora nešto i uraditi. 
Inače Rasmusa je upoznao na njegovu štandu za prodaju parfema. Prišao mu je i kazao da je iz Bosne, nakon čega je Rasmus počeo veličati bosanske mudžahedine u vrijeme rata u BiH te dodao kako je mnogo pomagao muslimane u Bosni i Hercegovini. Također mu je u rujnu te godine kazao kako je do sada dva puta pokušao da se pridruži borcima ISIL-a ali je najdalje stigao do Turske nakon čega je deportiran nazad u Veliku Britaniju. Rasmus je imao svoje mišljenje i o napadu na časopis Charlie Hebdo te je izjavio "Slava Allahu, braća su tamo napravili izvrstan posao". Na jednom od druženja Rasmus je "undercover" časniku pokazivao i snimke obezglavljivanja zatočenika u Siriji. Suđenje se nastavlja.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?