Najdugovječniji kraljevski par

Ljubavna priča kraljice Elizabete i princa Philipa jedna je od najljepših, nisu im presudili ni brojni skandali

08.09.2022.
u 22:16

Iza njih su bile brojne krize, ratovi i skandali, ali ljubavna priča kraljice Elizabete i princa Philipa bila je jedna od najljepših ikada. Bili su najdugovječniji kraljevski par, 73. godišnjicu braka proslavili su 20. studenog 2020. godine.

Elizabeta i Philip upoznali su se kada je ona imala samo osam godina, na vjenčanju njegove rođakinje, princeze Marine od Grčke, a zaljubili kada je ona imala samo 13 godina. Unatoč protivljenju obitelji, Elizabeta je s njim održavala redoviti kontakt iako nije bio najpogodniji odabranik za buduću kraljicu. Princ Philip rođen je na otoku Krfu i kršten u grčkoj pravoslavnoj crkvi. Nakon što je s obitelji 1922. godine protjeran iz Grčke preselili su se u Pariz, a potom se školovao u Velikoj Britaniji gdje je s Kraljevskom mornaricom sudjelovao u bitkama na Pacifiku i Sredozemlju.

Princ bez zemlje i domovine kako su ga zvali, bio je kršten u pravoslavnoj crkvi, slabog imovinskog stanja, a iako je njezin otac bio protiv braka, Elizabeta se zaljubila u mladog mornaričkog kadeta. Suprotno tadašnjim običajima njihov brak je nastao iz ljubavi, a ne prema dogovoru. Među ostalim, Elizabetinom ocu smetalo je Philipovo podrijetlo i ne baš tako 'kraljevski' maniri no unatoč protivljenju kralj je odobrio prošnju svoje Lilibet uz uvjet da se zaruke ne objavljuju prije njezinog 21. rođendana. Zaruke su bile potvrđene 10. srpnja 1947. godine, a Philip je na kraljičinu ruku stavio prsten koji je sam dizajnirao s dijamantima koji su pripadali njegovoj majci.

Zbog ljubavi prema Elizabeti odrekao se svih svojih danskih kraljevskih titula, prisvojio je prezime po majčinoj obiteljskoj lozi te postao naturalizirani građanin Velike Britanije, a nakon nekoliko mjeseci nakon zaruka bio je kršen u Anglikanskoj crkvi. Osim što se odrekao kraljevskih titula, prije vjenčanja odrekao se i cigareta budući da je znao koliko je njegova buduća supruga bila nesretna što joj je otac bio pušač. Elizabeta i Philip vjenčali su se 20. studenog 1947. godine, a ženidbom je princ dobio titule vojvode od Edinburgha koju je zadržao do smrti, grofa od Merionetha i baruna od Greenwicha. Iako kraljevska vjenčanja slove kao glamurozna, njihovo je bilo mnogo skromnije od očekivanog- Elizabeta je materijal za vjenčanicu kupila s kuponima, a za svadbu se šminkala sama- no unatoč skromnoj ceremoniji vjenčanje je privuklo mnogo pozornosti u svijetu pa je svadbu putem radija slušalo preko 200 milijuna slušatelja diljem svijeta te tada nikome nije smetalo što su rodbinski povezani u trećem koljenu.

Ceremonija je održana u Westminsterskoj opatiji, a mladenci su klečali na kašetama koje su kako bi izgledale elegantnije bile prekrivene ružičastim satenom. Zanimljivi su bili i darovi koje su novopečeni supružnici dobili- Elizabeta je dobila 148 pari čarapa i 16 spavačica, a kao zajednički poklon dobili su preko 500 konzervi ananasa. Iako su mnogi njihov brak smatrali kontroverznim, oni su dokazali sasvim suprotno, a već godinu dana nakon vjenčanja rodilo im se prvo dijete- princ Charles, a dvije godine nakon dobili su kćer Annu. Nakon vjenčanja nekoliko godina su živjeli na Malti gdje je Philip bio stacioniran s mornaricom, no nakon smrti Elizabetinog oca, Georgea VI. vratili su se u Veliku Britaniju gdje je Elizabeta okrunjena za kraljicu. Njihovi životu su se naglo promijenili, Philipova karijera u mornarici naglo je završila, a kraljevski par morao se prilagoditi novoj ulozi i izazovima koji su ih bili pred njima.

Zajedno su prebrodili mnogobrojne krize, obišli su cijeli svijet, a potom su 1960. godine dobili sina Andrewa te nekoliko godina kasnije Edwarda. Unatoč tome što su živjeli pod povećalom javnosti nisu ih razdvojile ni navodne Philipove afere, a Elizabeta je uvijek govorila da joj je suprug bio glavna snaga i oslonac. Philipa su uvijek opisivali kao strogog i pravednog i velikog zabavljača, a njegov vedri duh pomogao mu je da pobijedi sve nedaće i tragedije koje su pogodile kraljevsku obitelj.

Svoje posljednje godine proveo je u društvu svoje supruge, podalje od kraljevskih dužnosti. Princ Philip preminuo je 9. travnja prošle godine, a godinu dana nakon njegove smrti preminula je i njegova voljena Lilibet. Njihova ljubavna priča u povijesti će ostati zapamćena kao jedna od najljepših kojoj na kraj nisu stali ni ratovi ni skandali, a ostat će zapisani i kao najdugovječniji kraljevski par.
 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?