DEMONSTRATIVAN ODLAZAK JANŠE

Ljutiti premijer napustio je raspravu u EU parlamentu jer su odbili prikazati njegov video

27.03.2021.
u 19:08

Članovi skupine ocijenili su da je Janša samo iskoristio video kako bi izbjegao odgovore na postavljena pitanja o vladavini prava i slobodi medija

Rasprava o medijskim slobodama i vladavini prava u Sloveniji, koju je jučer organizirala skupina Europskog parlamenta za praćenje poštivanja demokracije, vladavine prava i temeljnih prava, koja djeluje u sklopu parlamentarnog odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove, protekla je u napetoj atmosferi zbog inzistiranja slovenskog premijera Janeza Janše da se prikaže video koji prikazuje njegov pogled na problem vladavine prava i slobode medija u Sloveniji posljednja tri desetljeća.
Liberalna nizozemska eurozastupnica Sophie in ‘t Veld, koja je organizirala raspravu, odbila je Janšin zahtjev da se u sklopu njegove rasprave prikaže video, što je Janša proglasio cenzurom.

Inscenirao skandal?

– Rečeno nam je da vi osobno morate odobriti sadržaj videa. Dokažite u praksi da se zauzimate za slobodu medija – odbrusio je Janša nizozemskoj eurozastupnici, koja je slovenskog premijera pokušavala uvjeriti da je video stigao “tik prije početka sjednice” i da će ga prikazati na kraju rasprave, što Janša nije prihvatio, nakon čega je naprasno, bez pozdrava, napustio raspravu.

Članovi skupine ocijenili su nakon toga da je Janša samo iskoristio video kako bi izbjegao odgovore na postavljena pitanja o vladavini prava i slobodi medija. Prva rasprava na ovu temu održana je početkom mjeseca, a potom je o napadima vladajućih na medije u Mađarskoj, Poljskoj i Sloveniji Europski parlament raspravljao i na plenarnoj sjednici, no jučerašnja rasprava bila je prva na kojoj je neposredno sudjelovao i Janša. Iako je sve do zadnjeg trenutka odbijao sudjelovanje u virtualnoj raspravi, uvjetujući sudjelovanje susretom uživo, Janša je na koncu ipak popustio.
Janšu od preuzimanja vlade u ožujku prošle godine opozicija i komentatori optužuju da čini sve kako bi podredio i utišao kritične slovenske medije, kao i da pokušava stvoriti vlastito medijsko carstvo, po modelu i uz financijsku pomoć mađarskog premijera i političkog saveznika Viktora Orbána. Janša najžešće napada javne medije – Slovensku radio-televiziju i Slovensku novinsku agenciju (STA), glavni informativni javni servis u zemlji, kojoj je drugi put u samo nekoliko mjeseci obustavio financiranje. Na optužbe da pokušava kontrolirati medije, Janša uzvraća tezom da je većina slovenskih medija “komunistička” i da medije kontroliraju “ekstremna ljevica” i medijski tajkuni koji su pod njezinim utjecajem, a na iznošenje ovog problema pred europsku javnost Janša uzvraća kako je riječ o pokušajima “ekstremne ljevice” da mu naškodi i osramoti Sloveniju pred europskom i međunarodnom javnošću. Janšin rat protiv novinara došao je u fokus europske javnosti te su se u nizu europskih medija počeli pojavljivati kritički članci o stanju demokracije i vladavine prava u Sloveniji, što se može povezati i s činjenicom da Slovenija prvog dana srpnja preuzima šestomjesečno predsjedanje Vijećem EU. U trosatnoj raspravi sudjelovali su predstavnici jedne i druge strane, predstavnici slovenske vlade i slovenskih javnih medija, javne televizije i STA. Prvi su uvjeravali kako medijske slobode u Sloveniji nikad nisu bile kao u vrijeme Janšine vlade, tvrdeći kako su optužbe na račun vladajućih neopravdane i politički motivirane, što su predstavnici “druge strane” demantirali, a odvjetnica i stručnjakinja za medijsko pravo Nataša Pirc Musar ocijenila je kako su napadi na medije samo vrh ledenog brijega pokušaja Janšine vlade da ograniči slobodu izražavanja.
Glavna državna odvjetnica Mirjam Kline izvijestila je kako je Janša blokirao imenovanje slovenskih tužitelja u Europsko javno tužiteljstvo u Luksemburgu, tvrdeći da Janša ne krije da želi ograničiti autonomiju tužiteljstva i utjecati na postupke koji su u tijeku.

Osipanje vladajuće većine

U raspravi je trebao sudjelovati i Janšin ministar za kulturu Vasko Simoniti, koji je dan prije preživio opozicijski pokušaj izglasavanja nepovjerenja. Iako interpelacija Simonitija nije uspjela, za nju je glasalo i troje zastupnika Stranke modernog centra (SMC), među njima i predsjednik parlamenta Igor Zorčič i šefica parlamentarnog kluba SMC-a Janja Sluga. S obzirom na to da je SMC dio koalicije koja podržava Janšinu vladu, a da se odlazak troje nezadovoljnika iz SMC-a čini neizbježnim, to će onda značiti i nastavak osipanja potpore Janšinoj manjinskoj vladi. Naime, brutalnost i destruktivnost ne karakterizira samo Janšin odnos prema kritičnim novinarima i opozicijskim političarima nego i prema manjim koalicijskim partnerima, koje mušičavi premijer nerijetko ponižava kao da je riječ o političkim konkurentima.

Za razliku od napada na novinare, koji Janši koriste jer mobiliziraju njegovu izbornu bazu, a Europa je pred takvim napadima uglavnom nemoćna, napadi na koalicijske partnere imaju dalekosežnije posljedice po Janšinu vladu. Svaki odlazak iz vladajućih redova znači da je Slovenija korak bliže još jednim izvanrednim izborima.

Komentara 1

KE
keckin37
21:24 27.03.2021.

Covjek je u pravu. Tako je i u hrvatskoj. Propo komunizam ali ostali njihovi pulini u medijima. treba to ocistiti.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?