PARIZ

Macron: EU mora ponuditi Zapadnom Balkanu 'iskrene' prilike za pridruživanje

19.01.2022.
u 14:55

Na početku francuskog predsjedavanje Europskom unijom, predsjednik Emmanuel Macron je rekao da EU mora preispitati svoje odnose sa Zapadnim Balkanom i ponuditi "iskrene" prilike za pridruživanje bloku. 

Macron kaže da Europa ne može okrenuti leđa Zapadnom Balkanu i tragičnoj prošlosti, ali i blistavoj budućnosti u srcu europskog kontinenta.

- Oni imaju rane, koje nam pokazuju koliko mir može biti krhak i koliko naša unija može biti jaka. Zato danas želimo razmišljati o našim odnosima sa zemljama Zapadnog Balkana, i da im damo jasnu perspektivu pristupanja Europskoj uniji - kazao je Macron.

- Moramo biti politički iskreni prema Europi, Europi u kojoj je mjesto zemljama Zapadnog Balkana, moramo ponovno pogledati način na koji Europa funkcionira i oblik Europe. Zato konferenciju o budućnosti Europe treba povezati sa konferencijom o Zapadnom Balkanu - dodao je francuski predsjednik.

Macron je rekao da zemlje Europske unije moraju zajedno raditi na novom sporazumu o stabilnosti i sigurnosti o kojem bi potom mogle razgovarati s Rusijom, prenosi Swiss Info.

Osvrćući se na "napore destabilizacije" na kontinentu, Macron je, govoreći dok Francuska počinje predsjedavati EU, rekao da Europa želi pronaći politički odgovor na sukob u Ukrajini.

- Sigurnost našeg kontinenta ne smije biti upitna - rekao je Macron misleći na Rusiju i dodao da Europa mora definirati sopstvene sigurnosne standarde.

Ranije je američki državni tajnik Antony Blinken, koji je doputovao u Kijev na razgovore, upozorio da bi Rusija mogla pokrenuti novi napad u "vrlo kratkom roku".

EU također mora predložiti novi savez afričkim zemljama, rekao je on, dodajući da će EU i afričke zemlje o tome razgovarati na samitu u veljači.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije