budimpešta

Mađarska 20. lipnja ukida izvanredno stanje

Viktor Orban
26.05.2020.
u 18:39

Mađarska 20. lipnja planira ukinuti izvanredno stanje uvedeno zbog krize koronavirusa, rekla je ministrica pravosuđa u utorak, dok vlada priprema zakon kojim će se okončati vladavina dekretom koja je naišla na međunarodnu osudu.

Desno orijentirani nacionalistički premijer Viktor Orban preuzeo je ovlasti bez vremenskog ograničenja u izglasavanju parlamenta u kojem njegova stranka drži dvotrećinsku većinu, izazvavši kritike Europske unije po pitanju zastranjenja demokracije u Budimpešti.

Orban je ranije rekao da parlament može u bilo koje vrijeme poništiti posebne ovlasti upravljanja zemljom, za koje je rekao da su nužne da bi se obustavilo širenje pandemije koronavirusa i njezinih ekonomskih posljedica.

Kad je upitan znači li to da će 20. lipnja doći kraj i posebnim ovlastima kad se ukine izvanredno stanje uvedeno zbog krize, glasnogovornik vlade Zoltan Kovacs rekao je da "po definiciji to dvoje idu ruku pod ruku."

Ministrica pravosuđa Judit Varga, najavivši u Facebook postu 20. lipanj kao datum ukidanja izvanrednog stanja, opisala je međunarodne kritike kao "neutemeljene napade." Dodala je: "Očekujemo (naše kritičare) da se ispričaju za vođenje prljave kampanje umjesto da surađuju u obrani (protiv koronavirusa)."

Parlament, kojim dominira Orbanova stranka Fidesz, trebao je glasovati da se u narednim tjednima ukinu izvanredne ovlasti.

Mađarska je ukupno prijavila 3.771 slučaj zaraze od koronavirusa i 499 smrtna slučaja do utorka, što je prilično malen broj u usporedbi s drugim EU zemljama, zbog rane i stroge karantene, koju vlada postupno olakšava od ranog svibnja.

Orbanove ovlasti vladanja dekretom nastavljaju se dok traje parlamentarno zasjedanje. Njegov posljednji dekret zahtijeva odobrenje vlade za sve velike strane udjele u domaćim tvrtkama do kraja 2020. godine.

Orban, koji je proširio svoj utjecaj u svim sferama života u ovoj srednjoeuropskoj zemlji tijekom desetljeća na vlasti, suočava se sa svojim dosad najvećim izazovom dok se očekuje da će ekonomija ove godine skliznuti u recesiju uzrokovanu koronavirusom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije