UŽARENA VENECUELA

Maduro izveo tenkove te milijun vojnika i policajaca na ulice

28.08.2017.
u 06:57

Predsjednik Venezuele pokrenuo manevre za zaštitu od Trumpa

Nakon što je iz Washingtona nekoliko puta poslana otvorena prijetnja kako Sjedinjene Američke Države neće dopustiti da Venezuela potone u kaos, predsjednik Nicolas Maduro odlučio je Donaldu Trumpu pokazati zube.

Nove američke sankcije

Venezuelska vojska mobilizirana je do nedjelje navečer za velike vojne manevre kao odgovor na “prijetnju” američkog predsjednika. Mogli su se vidjeti tenkovi koji se iskrcavaju na plaži, helikopteri koji nadlijeću branu, elitni strijelci u kamuflažnoj opremi. U Caracasu, u kojem su snage reda i milicija defilirali u subotu, pristaše vlade odjeveni u crveno okušali su se u rukovanju puškom ili borbenim tehnikama u okviru “protuimperijalističkog marša”. Znak za početak manevara nazvanih “Bolivarski suverenitet 2017.” dali su u subotu predsjednik Venezuele Nicolas Maduro i njegov ministar obrane Padrino Lopez. Tijekom vikenda 200.000 vojnika i 700.000 pripadnika milicije, rezervista i naoružanih civila trebalo bi pokazati svoju snagu. “Narode i venezuelska vojsko, pobrinite se za obranu teritorija i suvereniteta”, napisao je Maduro na Twitteru. Venezuelska oporba pozvala je u nekoliko navrata vojsku da joj se pridruži. No, osim nekoliko izoliranih akcija, ona ostaje lojalna Maduru. Ove akcije pokrenute su samo dan nakon novih sankcija koje je Venezueli uvela Bijela kuća. Podsjetimo, Washington je u petak uveo Venezueli nove financijske sankcije, među kojima je i zabrana kupnje novih obveznica koje izdaju venezuelska vlada i nacionalna naftna tvrtka PDVSA. “Nećemo pasivno promatrati slom Venezuele”, ističe Bijela kuća u priopćenju u kojemu je najavila sankcije. Venezuela, bogata naftom, ali koje se zaduženost procjenjuje na više od 100 milijarda dolara, strahuje od nelikvidnosti. “Ove su mjere pomno razrađene kako bi Madurovoj diktaturi oduzele glavni izvor financiranja”, dodaje Bijela kuća. “Sjedinjene Države ponavljaju poziv Venezueli da obnovi demokraciju, organizira slobodne i poštene izbore te odmah i bezuvjetno oslobodi sve političke zatvorenike i zaustavi represiju nad venezuelskim narodom”, navodi se još u priopćenju. Washington i Caracas, koji od 2010. nemaju diplomatskih veza, zadržali su čvrste gospodarske i trgovinske veze, ponajprije u naftnoj industriji.

Užarena atmosfera

Nicolas Maduro za pomoć se obratio i papi Franji da svojim autoritetom utječe na američkog predsjednika Donalda Trumpa. U kojem će se smjeru razvijati sve zategnutiji odnosi Washingtona i Caracasa, pokazat će dani pred nama, no ne bi bilo neočekivano da Donald Trump otvori još jednu “međunarodnu bojišnicu” kako bi skrenuo pozornost sa sve većih problema koje ima na domaćem terenu.     
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?