IZGLASANO POKRETANJE USTAVNIH PROMJENA

Makedonci pristali postati Sjeverni Makedonci

21.10.2018.
u 10:59

Svih 80 prisutnih zastupnika glasalo je za promjenu imena, među kojima i osam zastupnika opozicijske stranke VMRO-DPMNE

Sasvim neočekivano, makedonski parlament izglasao je u petak navečer ustavne promjene koje će omogućiti toj zemlji da promijeni ime u Republika Sjeverna Makedonija, kao što je dogovoreno s Grčkom koja bi zauzvrat trebala prestati blokirati svoje susjede u pokušaju pristupanja NATO-u i početku pregovora o pristupu članstvu u EU. 

Svih 80 prisutnih zastupnika glasalo je za promjenu imena, među kojima i osam zastupnika opozicijske stranke VMRO-DPMNE, čime je postignuta dvotrećinska većina od 120 zastupnika potrebna da bi se pokrenule ustavne promjene.

To se tumači kao veliki uspjeh makedonskog premijera Zorana Zaeva.

Zastupnici VMRO-DPMNE-a su prethodno vladajućoj većini postavili četiri uvjeta pod kojima će pristati glasovati za promjenu imena zemlje u Republika Sjeverna Makedonija, od kojih je jedan amnestija za optužene za izazivanje nasilja potkraj travnja prošle godine u Sobranju.

Naime, četvero od osam zastupnika opozicije koji su glasovali za izmjene optuženi su za izazivanje nereda u parlamentu 27. travnja prošle godine, kada je Albanac Talat Dzaferi izabran za predsjednika parlamenta.

Lider stranke Hristijan Mickoski rekao je da su zastupnici VMRO-DPMNE-a, koji su glasovali za ustavne promjene, postupili suprotno stranačkom stavu te su isključeni iz članstva u stranci.

Ne zna se hoće li grčki premijer Alexis Tsipras uspjeti učiniti isto te odluku ratificirati u grčkom parlamentu. Grčki nacionalisti, uključujući stranku Nezavisni Grci koja je u koaliciji s Tsiprasom, protive se dopuštanju Makedoniji korištenja tog imena u bilo kojem obliku.

Ta je stranka najavila i povlačenje iz vlade bude li taj sporazum ratificiran.

Glavni grčki pregovarač s Makedonijom, ministar vanjskih poslova Nikos Kocias, ovaj je tjedan dao ostavku nakon sukoba s Nezavisnim Grcima.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?