KIJEV

Maliar: Ukrajinske snage zaustavile rusku ofenzivu na istoku i napreduju na jugu zemlje

23.06.2023.
u 11:02

Ukrajinske oružane snage zaustavile su rusku ofanzivu prema gradovima Kupjansk i Liman na istoku zemlje i napreduju na jugu, izjavila je u petak visoka ukrajinska vojna zvaničnica.

- Veoma su žestoke borbe u pravcu Kupjanska i Limana, ali su naši vojnici tamo zaustavili neprijatelja - kazala je za ukrajinsku televiziju zamjenica ministra obrane Hana Maliar.

Ukrajina je u ranoj fazi svog najambicioznijeg kontranapada od ruske invazije u punom obujmu u veljači 2022. i tvrdi da je ponovno zauzela osam sela, što je njen prvi značajniji pomak na bojnom polju u posljednjih sedam mjeseci.

Rusija, međutim, još uvijek drži dijelove teritorije u istočnoj i južnoj Ukrajini, a ukrajinske snage tek se treba domoći do glavnih obrambenih linija za koje se Rusija mjesecima pripremala.

- Zaista, pred nama su još glavna dešavanja. A glavni udar tek dolazi. Neke od naših rezervnih snaga bit će aktivirane kasnije - izjavila je Maliar.

Dodala da ruske snage i dalje imaju za cilj preuzeti kontrolu nad kompletnim regijama Donjecka i Luganska u istočnoj Ukrajini.

- Vojna operacija Ukrajine na jugu zemlje teče po planu i njene snage su napredovale, čak iako su ih minska polja usporavala. U vojsci, sudeći po njenim izvješćima i trenutnim položajima, sve ide po planu. Nije potrebno očekivati da će ofenziva biti veoma brza - navela je Maliar i dodala da svakog dana napreduju. 

Reuters nije mogao provjeriti situaciju na bojnom polju. Svaka od strana tvrdi da je suparnik pretrpio velike gubitke otkako je Ukrajina započela kontraofanzivu, a Moskva nije priznala nedavne vojne pomake Ukrajine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije