ISTRAGA TRAJE OD 2020.

Malta jedina članica EU koja i dalje dijeli 'zlatne putovnice', Komisija najavila tužbu

07.10.2022.
u 07:58

Nakon invazije Rusije na Ukrajinu, Malta je suspendirala pristup tom sustavu za državljane Rusije i Bjelorusije

Europska komisija odlučila je jučer da će tužiti Maltu Sudu Europske unije u Luksemburgu zbog sustava “zlatnih putovnica”, koji omogućuje da strani investitori dobiju državljanstvo Malte u zamjenu za ulaganja u tu zemlju koja su vrednija od određenih iznosa.  

Komisija smatra da davanje državljanstva u zamjenu za novac, bez autentične poveznice podnositelja zahtjeva s državom članicom EU čije državljanstvo traži, nije u skladu s principom iskrene suradnje među članicama Unije i s konceptom državljanstva Unije, priopćeno je u jučerašnjem priopćenju EK. Malta je jedina preostala država članica EU koja i dalje dijeli “zlatne putovnice”. Cipar je odustao od takve prakse pod prijetnjom tužbe Komisije, kao i Bugarska.  

Istraga protiv Malte po tom pitanju traje od listopada 2020., kad je Komisija poslala formalno pismo sa zahtjevom da malteška vlada prekine s praksom dodjeljivanja “zlatnih putovnica”. U lipnju 2021. Komisija je ponovo poslala još jedno pismo, nakon što je Malta izmijenila pravila, a zadržala sporni sustav. Nakon invazije Rusije na Ukrajinu, Malta je suspendirala pristup tom sustavu za državljane Rusije i Bjelorusije. “Premda je to bio pozitivan korak, Malta nastavlja provoditi tu shemu za državljane svih drugih nacionalnosti i nije izrazila nikakvu namjeru da to okonča”, kažu u priopćenju Komisije. Stoga je EK nastavila postupak koji je započela slanjem pisma, a sljedeći korak u proceduri povrede prava Unije je bilo slanje obrazloženog mišljenja, u travnju ove godine. Malta na to nije dala valjano opravdanje i jučer je Komisija najavila da ide s tužbom na Sud EU.  

Državljanstvo bilo koje članice Unije nosi sa sobom pravo slobode kretanja po čitavoj EU i zbog toga nacionalni propisi koji to reguliraju moraju biti usklađeni s europskim propisima. U Komisiji smatraju da dijeljenje “zlatnih putovnica” nosi sa sobom rizik od pranja novca, poreznih evazija i korupcije, kao i sigurnosni rizik. Malta je od 2014., otkad postoji ta shema, dala državljanstvo tisućama investitora i članova njihovih obitelji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije