ZANIMLJIVOSTI

Manje poznati detalji o kraljici Elizabeti: Imala je privatnog pjesnika i bankomat i preko 200 golubova

kraljica Elizabeta II
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
09.09.2022.
u 07:42

Bila je najdugovječnija vladarica i jedna od najmoćnijih osoba na svijetu, a iako je na prijestolju već 68 godina, brojno detalji iz njezinog privatnog života nikada nisu otkriveni

Bila je najdugovječnija vladarica i jedna od najmoćnijih osoba na svijetu, a iako je na prijestolju bila 69 godina, brojni detalji iz njezinog privatnog života nikada nisu otkriveni. Bila je poznata kao velika ljubiteljica konja, pastelnih boja i svojih korgija, no postoje još brojni zanimljivi detalji zbog kojih je kraljica Elizabeta bila jedna od najzanimljivijih ljudi na svijetu.

Elizabeti za putovanja nije trebala putovnica budući da su sve izdane u Velikoj Britaniji izdane na njezino ime baš kao i vozačke dozvole, no za razliku od nje, ostali članovi kraljevske obitelji moraju posjedovati putovnicu. Zbog privrženosti kraljevskoj obitelji i sklonosti tradiciji kraljica je slavila dva rođendana.

Pravi rođendan bio joj 21. travnja, no s narodom je slavila prve subote u lipnju ako su joj to dopuštale vremenske prilike  Zanimljivo je i da je upravo Elizabeta poslala prvi email ikada i to 1976. godine u Britanskom ministarstvu obrane kada se Internet koristio isključivo u vojne svrhe, a čast da isproba tadašnje 'čudo tehnologije' pripala je upravo njoj.

Iako nije bila obavezna plaćati porez, to ipak činila od 1992. godine, a preživjela je i atentat 1981. godine kada je mladić Marcus Sargent kojemu su opsesija bila ubojstva poznatih u kraljicu ispalio seriju metaka koji su na sreću bili ćorci, a on je optužen na pet godina zatvora.

Foto: Reuters/PIXSELL

Elizabeta je bila jedina živuća vladarica neke države koja je služila u Drugom svjetskom ratu, a ujedno i jedina ženska članica kraljevske obitelji koja je ikada sudjelovala u ratu gdje je naučila voziti vojni kamion te popraviti kvarove na njemu. Bila je velika ljubiteljica životinja, posebice konja i welških korgija koje je obožavala. Prvog korgija dobila je kao dar za 18. rođendan 1944. godine, a od tada ih je imala preko 30.

Zanimljivo je i da u svom vlasništvu imala oko 200 golubova, a imala je i vlasništvo nada svim neobilježenim labudovima u otvorenim vodama, iako je to pravo na kraju zadržala samo nad onima koji žive na području rijeke Temze i njezinih pritoka. Svake godina organizirali su joj posebnu svečanost vožnje po Temzi kako bi ih  sama mogla prebrojati i pomaziti, a posjedovala je i sve kitove, jesetre i dupine koji se nalaze u vodama oko Velike Britanije budući da se britanski suverenitet proteže i na sve stanovnike britanskih voda.

Zanimljivo je da imala i svoj privatni bankomat koji se nalazi u podrumu Buckinghamske palače, a to joj osiguravala jedna od najprestižnijih britanskih banaka Coutts. Još jedan pomalo čudan detalj je i privatni pjesnik kojeg je imala, a kako piše na stranicama kraljevske obitelji, njegov rad bio je od nacionalnog značenja baš kao i zakoni koje trebaju proći takozvani kraljevski pristanak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?