oblikovali površinu planeta

Mars su pogodila dva tsunamija, u njihovim su ostacima tragovi života?

znanstveniici
21.05.2016.
u 16:45

Znanstvenici se već godinama slažu da površina Marsa u prošlosti nije bila beživotna i suha kao danas te pretpostavljaju kako su na Crvenom planetu postojali i oceani, a u njima i neka vrsta života. Za ovakve pretpostavke dosad nije bilo dokaza, no tim stručnjaka s Planetary Science Institutea u Tucsonu u američkoj saveznoj državi Arizoni, predvođen Alexisom Rodriguezom, objavio je studiju u kojoj navode kako je Mars u prošlosti bio pogođen tsunamijima koji su bitno oblikovali površinu planeta, piše Večernji.hr.

Prema najnovijim spoznajama, sjeverna hemisfera Marsa nekada je bila prekrivena oceanima, a pronađeni dokazi daju naslutiti kako je nakon pada meteora došlo do najmanje dva megatsunamija, nekoliko desetaka puta snažnija od onih koji su pogodili Zemlju i izazvali katastrofu u Indoneziji i Tajlandu. Analizom fotografija površine Marsa znanstvenici su uspjeli pronaći tragove nekadašnjeg oceana, a objavili su i kako su pronašli područja za koja smatraju da su pogođena dvama velikim meteorima koji su uzrokovali megatsunamije.

– Tragovi ove kataklizme i danas su vidljivi na površini Marsa pa smatramo kako bi se upravo u tom području mogli nalaziti tragovi života – kaže Rodriguez.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije