VIŠE PUTA ZABRANJENI

Masoni su u Hrvatsku došli u 18. stoljeću, a trenutno ih je 800

Goran Stanzl/Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
17.02.2020.
u 07:36

Poznatog oftalmologa Nikicu Gabrića navodno su ucjenjivali urednik tjedna 7Dnevno Mark Cigoj, zamjenik Vuk Radić i direktorica Marija Dekanić u zamjenu za to da ne objavljuju tekstove o masonima

Za malo se ljudi u povijesti može reći da su tijekom stoljeća izazivali te još uvijek izazivaju toliko kontroverzija poput “slobodnih zidara”. O njima se gotovo ništa ne zna sa sigurnošću, a svi znaju za njih pod mnogo poznatijim nazivom – masoni. Riječ je o jednom od najmoćnijih tajnih društava u svijetu koje je i dandanas prožeto mistikom, još uvijek izaziva veliko zanimanje te je povezano s brojnim teorijama zavjere. Baš poput svjetskog, jednako je tajnovit masonski red u Hrvatskoj, no u fokus javnosti došao je posljednjih dana jer je šef jedne od masonskih loža u Hrvatskoj, poznati oftalmolog Nikica Gabrić, navodno bio meta pokušaja iznude. Zagrebačka policija u petak je privela glavnog urednika tjednika 7Dnevno i portala dnevno.hr Marka Cigoja, njegova zamjenika Vuka Radića i direktoricu Mariju Dekanić jer su, navodno, Gabrića ucjenjivali u zamjenu za to da ne objavljuju tekstove o masonima.

Više puta zabranjeni

Masoni su kao udruženje nastali početkom 18. stoljeća u Engleskoj. Među onima koji su se tijekom povijesti povezivali s masonima bili su poznati svjetski vođe, političari, znanstvenici, umjetnici, a među njima Edvard VII., Winston Churchill, Voltaire, Denis Diderot, Victor Hugo, Wolfgang Amadeus Mozart... Postoji priča da su prve masonske lože nastale iz zidarsko-klesarsko-graditeljskih cehova zbog čega ih se i zove “slobodnim zidarima”, a glavni im je simbol šestar i kutnik. Iako se uz masone veže cijeli niz znakovlja, među poznatijima je takozvano Horusovo ili sveznajuće oko koje se uglavnom prikazuje u trokutu koji je ujedno vrh piramide. Riječ je o simbolima koje teoretičari zavjera često pronalaze na važnim građevinama, dokumentima, predmetima, a navodno je njima obilježen i američki dolar. Za masone se naime vjeruje da kontroliraju, ili barem pokušavaju utjecati na svjetski poredak, ekonomiju, politiku… Također, red slobodnih zidara suočen je s cijelim nizom kritika, čak ih se proziva da svojim obredima štuju sotonu. U Hrvatsku su se masonske ideje proširile iz njemačkih područja krajem 18. stoljeća, a među prvima donijeli su ih časnici koji su sudjelovali u Sedmogodišnjem ratu od 1756. do 1763. godine. Pretpostavlja se da je prva hrvatska loža osnovana oko 1759. godine u Glini, na teritoriju tadašnje Vojne krajine. Potom su osnovane i lože u Varaždinu, Zagrebu i drugim gradovima. Tijekom povijesti više puta gasile su se i ponovno osnivale.

Tajno rukovanje

Bile su zabranjene, primjerice, kada su širile ideje Francuske revolucije te poslije, u vrijeme NDH, i u Jugoslaviji iako se povjesničari slažu kako je tvrdnja da “za vrijeme Tita nije bilo masona” previše simplificirana. Slobodni zidari s djelovanjem su u Hrvatskoj ponovno službeno počeli 1990-ih, a riječ je o legalno registriranim udrugama. Pretpostavlja se kako je u Hrvatskoj trenutačno oko 800 masona, a osnovna organizacijska struktura slobodnih zidara je loža kojih je više unutar jedne države te su one uglavnom organizirane u velike lože. U Hrvatskoj danas postoji desetak loža, a najviše ih je u Zagrebu iako se o pravom broju može samo spekulirati. Nikica Gabrić među eksponiranijim je masonima koji i u medijima otvoreno govori kako je veliki majstor, odnosno vođa jedne od zagrebačkih loža pod imenom “Veliki Orijent Hrvatske”. Njezini se članovi okupljaju u Heinzelovoj ulici u Zagrebu, a riječ je o istaknutim te često veoma imućnim pojedincima koji se na poziv pridružuju redu, nakon čega se odlučuje o njihovu članstvu. “Članarine” su navodno paprene, a masoni među sobom često sklapaju poslove vrijedne milijune. Također, poznato je da se masoni međusobno raspoznaju tajnim rukovanjem koje teoretičari zavjera često pokušavaju prepoznati kod političara ili drugih javnih osoba. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije