TheTimes

May bi mogla imati podršku 30 do 40 laburističkih poslanika za Brexit

Theresa May
Reuters/PIXSELL
10.10.2018.
u 13:13

Između 30 i 40 zastupnika iz oporbene Laburističke stranke bilo bi spremno da podrži sporazum o Brexitu koji premijerka Theresa May nastoji postići s Europskom unijom, pišu u srijedu novine The Times, pozivajući se na neidentificirane zastupnike.

Europski pregovarači vjeruju da je sporazum o Brexitu "veoma blizu", priopćili su dilomatski izvori Reutersu prošli tjedan, iako je nejasno može li May dobiti odobrenje sporazuma od britanskog parlamenta.

Oko 320 glasova u parlamentu, koji broji 650 zastupnika, potrebno je za većinu na glasovanju.

May ima 315 zastupnika i vlada s funkcionalnom većinom od 13 zastupnika zahvaljujući sporazumu s deset zastupnika iz sjevernoirske Demokratske unionističke stranke (DUP), iako "pobunjenici" u njenoj stranci tvrde da bi 40 poslanika moglo glasovati protiv njenog sporazuma.

The Times navodi da bi se grupa, između 30 i 40 zastupnika, mogla usprotiviti stranačkom čelniku Jeremy Corbynu i glasovati za sporazum za koji se May nada da će biti postignut do kraja godine.

U scenariju o kome je raspravljano, laburistički zastupnici bi prvobitno odbili svaki sporazum kako bi dokazali lojalnost stranačkom čelništvu, ali ako parlamentarni ćorsokak potraje "pobunjenici" bi podržali svaki sporazum koji spriječava haotično britansko napuštanje unije, piše The Times.

Ukoliko zastupnici odbace sporazum, pokušaji premijerke May mogli bi propasti i Britanija bi bila suočena s napuštanjem EU bez sporazuma, u scenariju za koji brojni investitori i poslovni čelnici strahuju da bi oslabio Zapad, izazvao paniku na financijskim tržištma i blokirao bi arterije međunarodne trgovine.   

Ujedinjeno Kraljevstvo bez sporazuma bi ušlo u trgovinske veze s EU-om s carinskim aranžmanima koje je odredila Svjetska trgovinska organizacija, prenosi agencija Reuters.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?