Njemačke službe u panici

Među izbjeglicama otkriveno nekoliko desetaka potencijalnih terorista

izbjeglice
11.05.2016.
u 16:50

Njemačke vlasti istražuju 40 slučajeva za koje postoji sumnja da su posrijedi islamski militanti pristigli u Njemačku u nedavnom priljevu izbjeglica s Bliskog istoka, objavila je savezna policija.

To predstavlja udvostručenje takvih slučajeva od siječnja i vjerojatno će produbiti zabrinutost zbog sigurnosnih prijetnji u Njemačkoj u kojoj nije bilo teških terorističkih napada širokih razmjera koji su nedavnih mjeseci pogodili Francusku i Belgiju.

Njemačka je vlada prije umanjivala opasnost od pripadnika IS-a koji su ušli u Europu s izbjegličkim valom, djelomice kako bi izbjegla jačanje zabrinutosti zbog priljeva izbjeglica, koji su dosegli rekordan broj od 1,1 milijun prošle godine.

Međutim šef njemačke obavještajne agencije Hans-Georg Maassen rekao je prošli tjedan na konferenciji za novinare da unatoč tome što je bilo uspješnijih načina za krijumčarenje pripadnika IS-a, čini se da je IS slao svoje pripadnike  i balkanskom rutom kako bi pojačao strah i poslao "politički signal".   

Šef obavještajne agencije: Zabrinut sam

"Neću vam odati tajnu kad kažem da sam zabrinut zbog visokog broja migranata čije identitete ne znamo jer nisu imali dokumente kad su ušli u zemlju", rekao je Maassen.

Prošle jeseni broj migranata koji je ušao u Njemačku dosegao je više od 10.000 na dan, no drastično je pao zadnjih mjeseci kad je zatvorena grčka granica s Makedonijom i postignut dogovor između Europske unije i Turske koji je odvratio izbjeglice od prelaska Egejskog mora.

Smanjenjem broja migranata oslabio je pritisak na njemačku kancelarku Angelu Merkel koja je bila prošle godine meta žestoke kritike zbog izražavanja dobrodošlice stotinama tisuća migranata koji su bježali pred ratom na Bliskom istoku poznatom rečenicom "Mi to možemo".

Glasnogovornica njemačke savezne policije (BKA) rekla je da je bilo 369 upozorenja na moguće ulaske ekstremista u zemlju otkad se ubrzao priljev izbjeglica prošle godine, a za  40 slučajeva savezne i pokrajinske vlasti vode istragu.

To predstavlja veliko povećanje u odnosu na 213 upozorenja i 18 istraga koje je policija evidentirala početkom siječnja.

"Njemački sigurnosni dužnosnici imaju indikacije da su pripadnici terorističkih organizacija prokrijumčareni s izbjeglicama  na ciljani, organizirani način kako bi izveli napade u Njemačkoj", rekla je glasnogovornica savezne policije napomenuvši međutim da za to još nema konačne potvrde.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije