KORONAVIRUS

Merkel apelira na Nijemce da se drže mjera kako bi se izbjegao "lockdown"

 Angela Merkel
Reuters/PIXSELL
30.09.2020.
u 20:22

Njemačka kancelarka Angela Merkel apelirala je u srijedu na građane da se drže mjera protiv koronavirusa, kako bi se suzbilo širenje epidemije i izbjegao novi "lockdown".

"Apeliram na sve građane: držite se pravila koja vrijede u nastupajućem razdoblju. Mora nam biti jasno da se sada od svakog od nas traži disciplina", rekla je njemačka kancelarka u parlamentu.

Glavna tema zasjedanja je proračunu za iduću godinu, no tijekom rasprave o tome u pravilu se diskutira i o ostalim temama.

Merkel je izrazila bojazan da bi uspjesi koje je Njemačka postigla u borbi protiv širenja koronavirusa mogli dovesti nekontroliranog rasta broja novozaraženih.

"Oprez popušta, svi bi rado opet bili bezbrižni, to primjećujem i na sebi", rekla je kancelarka.

Upozorila je da će jesen i zima "kada se svi više družimo u zatvorenim prostorima" biti pune izazova. "Svi želimo izbjeći novi lockdown i mislim da to možemo", rekla je Merkel i u za nju neuobičajenom emotivnom stilu dodala:

"Sigurna sam da će se život, kakvog smo poznavali, vratiti. Obitelji će ponovno slaviti zajedno, klubovi, kazališta i stadioni će opet biti puni ljudi. Kakva će to biti sreća! Ali sad moramo pokazati da smo sposobni i dalje dr strpljivo i razborito ponašati i tako spašavati živote", istaknula je kancelarka.

Osvrćući se na rekordno zaduženje države zbog financiranja mjera protiv posljedica pandemije, Merkel je rekla kako se u najbržem mogućem roku treba vratiti normalnom proračunu bez novih zaduživanja.

"Mi se moramo, što je prije moguće, vratiti normalnom i s ustavom konformnom proračunu", rekla je kancelarka.

Proračun za sljedeću godinu predviđa zaduženje od 96,2 milijarde eura nakon što je već ove godine prihvaćen rebalans koji predviđa mogućnost zaduženja do 220 milijardi eura.

Zbog novog zaduženja privremeno je ukinuta tzv. kočnica za nova zaduženja koje je prije nekoliko godina ušla u njemački ustav.

Oporba je žestoko kritizirala novo rekordno zaduženje i zatražila povratak "financijskoj disciplini".

"Nacrt proračuna je dokument neodgovorne bezbrižnosti. Koalicija iskorištava krizu kako bi vlak još brže tjerala preko krivo postavljenih skretnica", rekla je predsjednica najveće oporbene stranke, populističke Alternative za Njemačku (AfD) Alice Weidel.

Liberalno-demokratska stranka (FDP) zatražila je hitni povratak praksi izbjegavanja novih zaduženja.

"Nova zaduženja su izgleda postala dio državne filozofije demokršćansko-socijaldemokratske vlade", smatra predsjednik FDP-a Christian Lindner.

Zeleni su pozdravili mjere protiv koronavirusa i traže više jedinstva u primjeni mjera kada su u pitanju savezne pokrajine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?