BERLIN

Merkel dala rok od 30 dana Johnsonu da ponudi alternativu 'backstopu'

22.08.2019.
u 08:50

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u srijedu dala Velikoj Britaniji trideset dana da ponudi alternativu "backstopu", kako bi se osiguralo britansko napuštanje Europske unije, ali je francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio da neće biti novih pregovora o Brexitu. 

Više od tri godine nakon što su Britanci glasovali za napuštanje Europske unije, nejasno je po kojim će uvjetima, i hoće li uopće, druga najveća ekonomija u Europi napustiti Uniju, nakon 46 godina članstva, piše Reuters.

Boris Johnson, zagovornik Brexita po svaku cijenu, koji je postao britanski premijer prije mjesec dana, smatra da će prijetnja Brexita bez sporazuma, odnosno njegovih posljedica, uvjeriti Angelu Merkel i Emmanuela Macrona da bi EU trebala sklopiti sporazum u zadnji trenutak, kojim bi se ispunili njegovi zahtjevi.

Govoreći u Berlinu pored Angele Merkel u uredu kancelarke, Johnson je više puta kazao da "backstop", zaštitni mehanizam kojim se izbjegava povratak tvrde granice u Irskoj, a na koji je pristala njegova prethodnica Theresa May, mora biti u potpunosti uklonjen.

"Rečeno je da ćemo vjerojatno pronaći rješenje kroz dvije godine. Ali mogli bismo pronaći rješenje u idućih 30 dana, zašto ne?", rekla je njemačka kancelarka.

Johnson je potvrdio da mu je Merkel dala 30 dana da predloži alternativu i rekao je da postoji dovoljno prostora za dogovor. 

Ali samo sat vremena nakon razgovora sa Merkel, francuski predsjednik Emmanuel Macron je rekao da zahtjevi Johnsona za ponovnim pregovaranjem o  sporazumu, uključujući  pitanje irske granice, nisu izvodljivi. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije