BERLIN

Merkel: EU pred najvećim testom od osnutka

06.04.2020.
u 21:24
Globalna pandemija koronavirusa predstavlja najveće iskušenje, test za Europsku uniju od njezina osnutka, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel danas u Berlinu nakon sastanka tima svojih suradnika koji se nose s korona-krizom.
 
- Po mome mišljenju, Europska unija suočena je s najvećim testom od osnutka. Naši građani su suočeni s velikim zdravstvenim izazovima. Sve države članice EU su pogođene na neki način, radi se o jednom simetričnom šoku, svi su, drugim riječima, podjednako pogođeni. Stoga svima mora biti u interesu, i Njemačkoj je u interesu, da Europa iz ovog testa izađe snažnija - rekla je Merkel. No, nije izrijekom spomenula da razmišlja o pristanku na ideju zajedničkih "korona-obveznica", koje Italija, Španjolska i niz drugih zemalja vide kao najbolje rješenje za oporavak Europske unije nakon krize. Njemačka kancelarka u petak se vratila na posao u svoj ured nakon što je dva tjedna provela u samoizolaciji kod kuće zbog kontakta s liječnikom kod kojega je kasnije potvrđen koronavirus. Merkel je u više navrata bila negativna pri testiranju na koronavirus i u samoizolaciji je bila zbog predostrožnosti.
 
Na današnjoj press konferenciji nije željela spekulirati o datumima kada bi Njemačka mogla omekšati mjere ograničenja kretanja i zatvaranja javnog života. Njemački je cilj, rekla je, i dalje izbjeći preopterećenje zdravstvenog sustava. Austrijski kancelar Sebastian Kurz danas je objavio hodogram u kojem očekuje postupno vraćanje Austrijanaca normalnom životu, no Merkel je danas samo komentirala da je “Austrija uvijek bila malo ispred nas” u širenju ovog novog koronavirusa.

 

 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?