Njemačka kancelarka

Merkel: Govor političke mržnje je 'igra s vatrom'

30.05.2018.
u 07:34

Političari s ekstremne desnice u Njemačkoj koji koriste ksenofobičnu retoriku ne samo da testiraju limite slobode govora nego pottiču na nasilje, izjavila je danas kancelarka Angela Merkel.

Govoreći na memorijalnom skupu povodom 25. godišnjice podmetanja požara u kome je poginulo pet turskih djevojčica i žena i 14 ozlijeđeno u zapadnom gradu Solingenu, Merkel je kazala da Njemačka još pati od "desničarskog esktremizma" i sedam desetljeća nakon poražavanja nacizma.

- Prečesto se linije slobode govora sasvim svjesno testiraju, a tabui se bezobzirno krše i koriste kao politički instrument - izjavila je Merkel na skupu kome je nazočio i turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

- To nije zadirkivanje, prije bih rekla da je to igra s vatrom. Jer svatko tko sije nasilje svojim rječima riskira da žanje nasilje - kazala je.

Izgleda da su njene riječi usmjerene protiv, između ostalih, antiimigrantske Alternative za Njemačku (AfD), koja je ušla u parlament po prvi put nakon izbora održanih prošle godine zahvaljujući zabrinutosti lokalnog stanovništva zbog ogromnog priliva migranata i izbjeglica, prenosi agencija Reuters.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije