Merkel i Xi pozvali na 'novu eru' unaprjeđenja odnosa Njemačke i Kine

Fena/dpa
25.05.2018.
u 09:40

Kineski predsjednik Xi Jinping poručio je u četvrtak gostujućoj njemačkoj kancelarki Angeli Merkel da će Kina surađivati s Njemačkom na unapređenju bilateralnih odnosa na višu razinu.

Xi je pozdravio Merkel tijekom njene jedanaeste posjete Kini, hvaleći veliki značaj koji ona pridaje bilateralnim vezama.

Otkako su dvije zemlje pokrenulo sveobuhvatno strateško partnerstvo u 2014., bilateralni odnosi značajno su se poboljšali, uz suradnju koja je dostigla razinu bez presedana, naglasio je Xi.

Kazao je da Kina i Njemačka moraju postaviti primjer obostrano korisne suradnje na promiviranju kinesko-europskih veza, nove vrste međunarodnih odnosa i prevazilaženja ideoloških razlika. 

Merkel je izjavila da ima zadovoljstvo da posjeti Kinu brzo nakon reizbora za njemačku kancelarku u ožujku.

Izražavajući slaganje s Xijevim izjavama o njemačko-kineskim vezama, Merkel je kazala da je Kina važna članica međunarodne zajednice i značajan trgovinski partner Njemačke. 

- Dok njemačko-kineski odnosi ulaze u novu eru, Njemačka je spremna iskoristiti nove prilike koje pružaju kineske reforme i da proširi sudnju na polju trgovine i ulaganja, kao i kulturne i razmjene ljudi - kazala je. 

Govoreći o europskim integracijama, Xi je izjavio da je Kina uvijek podržavala Europu u njezinom izboru da krene putem integracije, dodajući kako se nada da će EU održati jedinstvo, stabilnost, otvorenost i prosperitet.

- Kina je spremna surađivati ropskom stranom na zalaganju za multilateralizam i za stabilnu međunarodnu političku situaciju - kazao je Xi.

Merkel je izjavila da, zbog činjenice da se međunarodna situacija značajno promijenila, Njemačka i Kina moraju ojačati komunikaciju i suradnju u međunarodnim pitanjima, i osnažiti koordinaciju unutar multilateralnih okvira kao što je  G20.

Naglasila je da Njemačka podržava europsko-kinesku suradnju.

Dvoje čelnika također je razmijenilo mišljenja o međunarodnoj trgovini, iranskom nuklearnom sporazumu i o drugim temama od zajedničke brige, prenosi Xinhua.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije