Njemačka kancelarka

Merkel idući tjedan u završnim posjetima Srbiji, Albaniji, Francuskoj

 Angela Merkel
Reuters/PIXSELL
10.09.2021.
u 18:38

Njemačka kancelarka Angela Merkel posjetit će u subotu Poljsku, a zatim Srbiju i Albaniju početkom te Francusku krajem sljedećeg tjedna, objavljeno je u petak o završnim posjetima političarke koja je 16 godina vodila svoju zemlju i treba se povući iz politike nakon izbora krajem rujna.

Krajem ovog tjedna, u subotu, Merkel će biti u posjetu Varšavi gdje se, kako je otkrio dužnosnik ureda poljskog predsjednika Andrzeja Dude, s njime neće sastati.

Promjena u rasporedu dogodila se nedugo nakon što je ruski Gazprom objavio da je dovršen Sjeverni tok 2, sporni plinovod koji je izgrađen do Njemačke, a kojem se Poljska protivi.

Njemačka vlada je ranije ovaj mjesec objavila da će se Duda i Merkel sastati. No Pawel Soloch, šef predsjednikovpg  ureda za nacionalnu sigurnost, u petak je kazao da se to ipak neće dogoditi zbog neusklađenih rasporeda i „slučajnih okolnosti“, prenosi agencija dpa.

Poljska se, uz druge istočnoeuropske države i SAD, protivila izgradnji Sjevernog toka 2, nazvavši ga geopolitičkim projektom Moskve koji će potkopati energetsku sigurnost Europe.

Njemačka kancelarka u Poljskoj će se u subotu sastati s premijerom Mateuszom Morawieckim.

Ruski plinski div Gazprom objavio je da je izgradnja plinovoda Sjeverni tok 2 u potpunosti završena u petak ujutro i očekuje se da će plin početi isporučivati Njemačkoj u listopadu.

Merkel, koja se neće kandidirati na idućim izborima 26. rujna trebala bi napustiti dužnost kancelarke i osim Poljske obavlja završne posjete i drugim europskim državama.

Tako će se kancelarka Merkel u ponedjeljak sastati sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu, a nakon toga planiran je, također u Beogradu, njezin susret s predstavnicima civilnog društva iz nekoliko balkanskih zemalja, javlja agencija dpa.

U utorak Merkel putuje u Tiranu na sastanak s albanskim premijerom Edijem Ramom.

U Tirani će tijekom ručka sa šefovima vlada svih šest zemalja u regiji raspravljati i o regionalnoj suradnji, najavio je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert u petak u Berlinu.

S francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom Merkel će se sastati u četvrtak u Elizejskoj palači, a na posljednjoj radnoj večeri razgovarat će o raznim temama, između ostaloga i o krizi u Afganistanu, priopćio je u petak ured francuskog predsjednika.

Njemačka kancelarka i Macron razgovarat će i o skorašnjem predsjedavanju Francuske Europskom unijom.

Njemačka i Francuska, koje nazivaju motorom Europske unije, pokrenule su inicijativu europskog oporavka vrijednog 750 milijarda eura, podsjeća agencija France presse.

Emmanuel Macron primio je ovaj tjedan dvojicu kandidata za nasljednicu kancelarke Merkel, konzervativca Armina Lascheta kojega kancelarka podržava, te socijaldemokrata Olafa Scholza, sadašnjeg ministra financija u koaliciji SPD/CDU.

U Njemačkoj, formiranje nove vlade moglo bi potrajati mjesecima ako nijedan kandidat ne dobije jasnu prednost, što bi moglo obilježiti i francusko predsjedanje Europskom unijom i predsjedničke izbore u toj zemlji 2022., napominje francuska agencija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?