novi datum nije određen

Merkel odgodila posjet Izraelu zbog afganistanske krize

Angela Merkel
26.08.2021.
u 18:22

Angela Merkel je odgodila posjet Izraelu planiran od 28. do 30. kolovoza zbog "situacije u Afganistanu", a novi datum još nije određen, rekao je u četvrtak njezin glasnogovornik Steffen Seibert.

Odluku je donijela u dogovoru s Naftalijem Bennettom, dodao je, a tu su informaciju istodobno objavile i službe izraelskog premijera.

"Obje strane su se dogovorile da će odgoditi posjet savezne kancelarke za kasniji datum", dodao je glasnogovornik u kratkom priopćenju.

To je oproštajni posjet Merkel koja se povlači iz politike nakon parlamentarnih izbora 26. rujna, pošto je šesnaest godina vodila najveću europsku gospodarsku silu.

Njemačka kancelarka se trebala sastati i s novim izraelskim predsjednikom, laburistom Isaacom Herzogom te posjetiti memorijalni centar žrtava holokausta Yad Vashem.

"Njemačku i Izrael veže jedinstveno prijateljstvo koje želimo dodatno osnažiti", istaknula je kancelarka 13. lipnja nakon imenovanja Bennetta koji je zamijenio Benjamina Netanyahua koji je dvanaest godina bio na vlasti.

Kako se primiče 31. kolovoza, dan koji su Sjedinjene Države odredile za povlačenje iz Afganistana, Njemačka zajedno s partnerima u NATO-u završava operacije evakuacije Afganistanaca u teškim sigurnosnim uvjetima i uz terorističku prijetnju.

Nekoliko zemalja je već objavilo da su završile ili završavaju evakuacijske letove.

U četvrtak su njemačkim vojnim zrakoplovom A400M iz kabulske zračne luke evakuirane 154 osobe, pa se ukupan broj evakuiranih od početka operacije penje na više od 5200.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije