ANTE KOTROMANOVIĆ

Milanović je rekao: Pali avion, ideš po generale...

Foto: Filip Brala/Pixsell
1/4
16.11.2017.
u 20:08

Kotromanović: Bila je to dugogodišnja bitka nas nekolicine koji smo tvrdili da je Gotovina nevin, nasuprot dobu kada je na vlasti bio HDZ

Svjestan da je sutra “Dan D”, noć prije nisam oka sklopio. 

Na dan izricanja presude pratio sam prijenos iz haaške sudnice u uredu premijera, u društvu Zorana Milanovića. Nisam mogao sjediti ni trenutka, tijekom cijelog programa sam stajao. Kada je general Gotovina, prema drugoj točki optužnice, proglašen nevinim i čistim, treću točku nismo ni čekali. Premijer je rekao: “Pali avion, ideš po generale...”.

Ove slike dio su mozaika sjećanja tadašnjeg ministra obrane Ante Kotromanovića i suborca generala koji je vrlo emotivno doživio suđenje, pogotovo presudu Haaškog suda.

Jack Daniels u avionu

Toga dana, upravo je njemu pripala čast da, u društvu ministra branitelja Freda Matića i supruge generala, poleti prema Haagu i dvojicu heroja vrati kući.

– U avionu je bilo super, kupili smo bocu Jack Danielsa jer Gotovina voli taj viski. Kad smo sletjeli, dečki su već bili na aerodromu, s njima u društvu i odvjetnik Mišetić i Željko Dilber. Bio je to kratak dodir s nizozemskim tlom, kratko zadržavanje i nazad u avion. Svi smo bili veseli i zadovoljni što je tako prošlo. Bio je to sretan kraj operacije “spašavanja vojnika Ryana” na hrvatski način. Ipak je to bila dugogodišnja bitka nas nekolicine koji smo tvrdili da je Gotovina nevin, nasuprot vremenu kada je na vlasti bio HDZ. Oni su napravili sve da ga lociraju, identificiraju i transferiraju. Zato se jako ponosim što smo mi kao SDP-ova Vlada reagirali vrlo dobro i odlučno, lobirajući tamo gdje je trebalo, a detalje o toj operaciji otkrit ću kada za to dođe vrijeme – kaže Ante Kotromanović.

Misa za pravednu presudu

Povratka generala prisjetio se i Josip Klemm, organizator dočeka u zagrebačkoj zračnoj luci. – Sasvim sigurno, taj 16. studenoga za sve hrvatske branitelje ravan je danima ponosa i slave tijekom Domovinskog rata. Taj dan ujedno je i dan zadnje bitke koju su predvodili generali Markač i Gotovina. U toj bitki pred Međunarodnim kaznenim sudom Domovinski rat potvrđen je kao oslobodilački, obrambeni rat u kojem su poštovani svi zakoni o načinu vođenja rata. Posebno mi je drago što je hrvatski narod toga dana, u posebnim trenucima, pokazao veliko zajedništvo, a još sam ponosniji što se noć uoči presude u večernjim satima po svim župama i katedralama služila sveta misa za providnost pravične presude – kazao je Klemm te pozvao “sve ljude dobre volje” da se i ove godine, 16. studenoga u 18 sati, u zagrebačkoj katedrali pridruže misi zahvale i pokažu zajedništvo kao i u noći strepnje prije pet godina. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije