Nakon niza sastanaka

Misija MMF-a suglasna da Srbija od 2018. poveća mirovine i plaće

08.11.2017.
u 09:39

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i vlada Srbije usuglasili su ključne parametre proračuna za 2018., koji uključuju i povećanja mirovina i plaća u javnom sektoru od sljedeće godine, a proračun bi vlada trebala usvojiti do kraja studenoga.

Nakon niza sastanaka predstavnika srbijanske vlade i najviših državnih dužnosnika s izaslanstvom te finacijske organizacije, šef Misije MMF-a James Rouf izjavio je u utorak na tiskovnoj konferenciji da će poslije završene osme revizije aranžmana iz predostrožnosti sa Srbijom poslati pozitivno izvješće na odobrenje upravi direktora MMF-a čije se zasjedanje očekuje u prosincu.

"Svi što je dogovoreno da se uradi do kraja rujna je urađeno, a strukturne reforme su nastavljene, mada u nekim slučajevima ima kašnjenja", rekao je Rouf.

Poručio je i da bi prioritet za 2018. godinu trebalo biti očuvanje teško ostvarenih dobrih fiskalnih rezultata, te da treba i dalje podupirati inicijative koje potiču gospodarski rast, prije svega kroz povećanje javnih ulaganja i smanjenje poreznih opterećenja za radnike s malim plaćama.

Dužnosnik MMF-a sugerirao je da treba nastaviti započetu, ali usporenu reformu državnih poduzeća jer i dalje kasne rješenja za problematične tvrtke koje opterećuju fiskalnu politiku.

Također, MMF ukazuje na nužnost modernizacije Porezne uprave, racionaliziranje poreza i doprinosa, te nastavak provođenja reformi javne uprave kako bi se smanjili rizici, a poboljšala kvaliteta javnih usluga.

Srbijanski ministar financija Dušan Vujović je kao jedan od najopopiljivijih rezultata istaknuo to što Srbija sada "na svakih milijardu eura duga štedi 50 do 60 milijuna eura, jer plaća niže kamate".

Vujović je najavio da će nacrt državnog proračuna za 2018. godinu imati dominatno razvojni karakter, a Vlada bi ga trebala pripremiti i usvojiti do 29. studenog kako bi ga Skupština Srbije usvojila u zakonskom roku do 15. prosinca.

Ranije u utorak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i šef Misije MMF-a Rouf naglasili su kako je Srbija napravila ozbiljan posao tijekom provođenja aranžmana s MMF-om, a Vučić je izrazio nadu da će MMF ostati angažiran u Srbiji i po okončanju tekućeg aranžmana, priopćeno je iz Vučićeva ureda.

U zaključcima osme revizije aranžmana iz predostrožnosti, Misija MMF navodi u priopćenju da će, ukoliko ih Odbor direktora MMF-a u prosincu prihvati, Srbiji biti oslobođeno dodatnih 119,4 milijuna evra, što je u zbroju poslije dosadašnjih revizija ukupno 1,05 milijardi eura.

MMF odobrio je Srbiji u veljači 2015. stand by aranžman iz predostrožnosti, vrijedan 1,2 milijarde eura, a kojim su obuhvaćene strukturne reforme, mjere štednje, financijska i fiskalna konsolidacija, te smanjenje proračunskog deficita. Srbija je u svim dosadašnjim revizijama dobila pozitivne ocjene, ali je Misija MMF-a i po okončanju osme revizija podsjetila na odluku vlade u Beogradu da ne planira povlačiti odobreni novac.

Ključne riječi
MMF

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije