CRNA REALNOST

MMF: Pandemija će svijet odvesti u recesiju goru od Velike depresije

15.04.2020.
u 10:30

Međunarodni monetarni fond (MMF) je prognozirao trenutnu situaciju u vezi s koronavirusom navodeći da je pad ekonomije gori od Velike depresije 1930. godine.

The Guardian piše da je MMF procijenio da je pandemija svijet odvela u krizu kakva do sada nije postojala.

"Svjetska ekonomija će ove godine doživjeti pad od tri posto, dok se brojne zemlje suočavaju s najvećim ekonomskim problemima u posljednjih nekoliko desetljeća. Također, ovakav pad koji je uslijedio nije zapamćen još od 2008. godine i svjetske recesije, pri čemu se ekonomija smanjila za 0,1 posto u 2009. godini", naveli su.

Poručili su da će pandemija biti test za sposobnost vlada i centralnih banaka da kontroliraju krizu ako se ona bude dugo zadržala.

Glavna ekonomistica MMF-a Gita Gopinath naglasila je da bi kriza mogla svjetski društveni proizvod umanjiti za devet bilijuna dolara, kao i to da bi neizvjesnost o tome koliko će ova situacija trajati zapravo mogla dovesti do neviđene krize.

"Ove godine bi globalna ekonomija mogla doživjeti najgoru recesiju od Velike depresije koja je nadmašila i onu od prije desetak godina. Mjere karantene mnogih gradova i država će dovesti do smanjenja globalnog rasta. Ovo je crna realnost za sve političare koji se suočavaju s neizvjesnošću u vezi s trenutnom situacijom", navela je Gopinath.

Iako je MMF pohvalio brzu reakciju zemalja poput Velike Britanije, Njemačke, Japana i SAD-a, naveli su da nijedna od država neće biti imuna na ekonomske posljedice.

"Očekuje se da će se globalni rast popraviti za 5,8 posto iduće godine, ali samo ako se pandemija okonča u drugoj polovici 2020. Djelimičan oporavak bi se mogao dogoditi u 2021. godini", navela je Gophinat.

MMF je upozorio i to da se rast u razvijenim ekonomijama neće vratiti na nivo od prije koronavirusa do 2022. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije