Četvrtak i petak

Mogherini: Na summitu odluka o produljenju sankcija Rusiji

Federica Mogherini
14.12.2015.
u 20:23

Odluka o produljenju gosparskih sankcija protiv Rusije trebala je biti donesena na veleposlaničkoj razini bez raspave, ali je to odgođeno na zahtjev Italije

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini izjavila je u ponedjeljak da će se o produljenju gospodarskih sankcija protiv Rusija vjerojatno raspravljati na summitu čelnika EU-a u četvrtak i petak.

"Mislim da će o tom pitanju biti riječi na sastanku Europskog vijeća, kao što je uvijek slučaj kada je o sankcijama protiv Rusije", izjavila je Mogherini nakon sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a. Odluka o produljenju gosparskih sankcija protiv Rusije trebala je biti donesena na veleposlaničkoj razini bez raspave, ali je to odgođeno na zahtjev Italije.

EU treba donijeti odluku o produljenju sankcija protiv Rusije zbog njezine uloge u ukrajinskoj krizi u trenutku kada zajedno sa Sjedinjenim Državama pokušava dobiti potporu za rješavanje sukoba u Siriji, gdje Rusija vojno podržava režim Bashara al-Assada.

"Postoji opća ocjena da se ide u pravcu produljenaj sankcija", rekla je Mogherini, dodajući da se sporazum iz Minska o primirju još ni izdaleka nije proveden, ali da što se tiče poštovanaj prekida vatre, "stvari idu u dobrom smjeru. Italija je u zadnji trenutak zatražila da se o produljenju sankcija provede rasprava na najvišoj razini, iako ne dovodi u pitanje sankcije dok se ne provede sporazum iz Minska.

Talijanski ministar vanjskih poslova Paolo Gentiloni rekao da je čelnici 28 zemalja članica, zbog pretrpanog dnenog reda, o Rusiji razgovarati vrlo kratko, navjerojatnije u četvrtak, prvi dan summita.

Ministri vanjskih poslova EU-a osim o Rusiji razgovorali su u ponedjeljak o odnosima sa istočnom partnerima i slobodnoj trgovini s s Ukrajinom, Gruzijom i Moldavijom. Također je bilo riječi o borbi protiv terorizma, o međunarodnom financiranju terorizma i nezakonitom trgovanju vatrenim oružjem te o situaciji u Siriji, Iraku i Libiji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?