Nakon poteza NR Koreje

Mogherini: Ozbiljno kršenje međunarodnih obveza

Federica Mogherini
06.01.2016.
u 12:06

Vlada Demokratske Narodne Republike Koreje je priopćila da je jutros izvršila nuklearno testiranje, a ukoliko se to potvrdi, ova akcija će predstavljati ozbiljno kršenje međunarodnih obveza Demokratske Narodne Republike Koreje o zabrani proizvodnje ili testiranja nuklearnog oružja, kako je utvrđeno u nekoliko rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, te prijetnje miru i sigurnosti čitave regije sjevernoistočne Azije, ocijenila je visoka predstavnica Europske unije za sigurnost i vanjsku politiku Federica Mogherini.

- Pozivam Demokratsku Narodnu Republiku Koreju da se ponovno uključi u kredibilan dijalog s međunarodnom zajednicom, osobito u okviru Razgovora šest strana, te da prekine ovo nezakonito i opasno ponašanje, poručila je Mogherini u svom priopćenju, javlja Fena.

Najavila je da će se danas sastati s ministrom vanjskih poslova Republike Koreje Yun Byung-seom i ministrom vanjskih poslova Japana Fumio Kishida kako bi razgovarali o narednim koracima.

- Surađivat ćemo s Vijećem sigurnosti UN-a, dodala je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?