BEZ MILOSTI

Morales: Provodi se masakr nad mojim pristašama

Reuters
18.11.2019.
u 08:15

Morales, prvi domorodački predsjednik u svojoj zemlji, nakon višetjednih prosvjeda bio je prisiljen napustiti predsjednički položaj i pobjeći u Meksiko kada se utvrdilo da je na prijevaru osigurao pobjedu na nedavnim predsjedničkim izborima.

U sukobima između sigurnosnih snaga i sljedbenika bivšeg predsjednika Eva Moralesa u Boliviji sve je više mrtvih. Prema podacima Međuameričke komisije za ljudska prava sa sjedištem u Washingtonu, broj ubijenih povećao se na 23, a broj ranjenih popeo se na više od stotinu. Vatreno oružje koristi i jedna i druga strana, dok žrtve zasad broje isključivo na strani prosvjednika.

Pobuna uzgajivača koke

Zadnji sukobi vladinih snaga i prosvjednika dogodili su se u mjestu Cochabamba. Uzgajivači koke, što je bio i Morales prije nego što je postao predsjednik Bolivije, pokušali su ući u La Paz kako bi prosvjedovali u potpori Moralesu, ali su ih policija i vojska u tome spriječili blokirajući ih na mostu u Cochabambi. U sukobima je stradalo devet prosvjednika.

Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Michelle Bachelet, inače bivša čileanska socijalistička predsjednica, upozorila je na mogućnost gubitka kontrole nad situacijom zbog pretjeranog korištenja sile od policije i vojske.

Međutim, čini se da samoproglašena privremena predsjednica Jeanine Áñez nema previše sluha za takva upozorenja. Upravo je Añez i dopustila vojsci sudjelovanje pri “održavanju reda”, ujedno je oslobodivši kaznene odgovornosti, na što je Morales na Twitteru poručio da im je time dala odriješene ruke za “masakr”, optužujući prijelaznu vlast za uvođenje “diktature”.

Morales, prvi domorodački predsjednik u svojoj zemlji, nakon višetjednih prosvjeda bio je prisiljen napustiti predsjednički položaj i pobjeći u Meksiko kada se utvrdilo da je na prijevaru osigurao pobjedu na nedavnim predsjedničkim izborima. Iz Meksika je poručio kako se radilo o opozicijskom državnom udaru. Prosvjednici u Boliviji, a uglavnom je riječ o autohtonom stanovništvu i uzgajivačima koke koji podržavaju Moralesa, pozivaju ga da se vrati u zemlju. I Morales poručuje da će se vratiti, ali istodobno ostaje u Meksiku, dok mu nasljednica Añez poručuje da će se u slučaju povratka morati suočiti s “pravdom”.

Optužuju “strane elemente”

Prosvjednici pokušavaju blokirati zemlju, dok Añez najavljuje da će odgovoriti “svim dopuštenim sredstvima”, optužujući da u prosvjedima sudjeluju i “strani elementi”. Mislila je na venezuelanske diplomate, kojima je već naređen izgon iz zemlje, a nova vlast u La Pazu naredila je i izgon više liječnika iz Kube. Kako je Morales bio veliki saveznik predsjednika Venezuele Nicolása Madura, Moralesov pad sada pokušava iskoristiti Madurov protivnik Juan Guaidó, nadajući se da će Moralesovo svrgavanje potaknuti i rušenje Madura, što bi svakako bilo u skladu s nastojanjima SAD-a, koji već godinama radi na rušenju ljevičarskih vlada u vlastitom dvorištu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije