OSJETLJIV POLOŽAJ

Mrtva utrka u Kanadi dva dana prije izbora. Trudeau će se morati žestoko boriti

Christopher Katsarov/Press Association/PIXSELL
19.10.2019.
u 09:11

Izabran prije četiri godine s 40 posto glasova i lagodnom većinom od 184 zastupnika nakon deset godina vladavine konzervativaca, Trudeau je iznjedrio novi, moderni program čija su okosnica bili okoliš, manjine i srednja klasa

Dva dana uoči parlamentarnih izbora Justin Trudeau u vrlo je osjetljivom položaju: nikako da poveća potporu biračkog tijela u odnosu na konzervativce Andrewa Scheera, piše AFP i ocjenjuje da će se liberalni premijer morati žestoko boriti kako bi 21. listopada osigurao drugi mandat. Posljednje ankete uoči izbora u ponedjeljak pokazuju da su liberali i konzervativci u mrtvoj utrci i da nijedna strana neće osigurati apsolutnu većinu.

Anketa koju je proveo Nanos Research daje konzervativcima 33 posto glasova birača, a liberalima 32 posto. U slučaju takvog raspleta nijedna od dviju stranaka koje se na vlasti izmjenjuje od 1867. neće moći osigurati većinu od 338 mjesta u saveznom parlamentu te bi pobjednik trebao sastaviti manjinsku vladu

. "Od 80-ih godina nisam svjedočio izbornoj kampanji u kojoj su dvije stranke toliko izjednačene i nijedna ne uspijeva dodatno uvjeriti birače u svoje prednosti", kazao je Christian Bourque, potpredsjednik Instituta za javno mnijenje Leger.

"S 31 ili 32 posto glasova, liberali su vrlo blizu svog najgoreg povijesnog rezultata. Premijer Trudeau nije sposoban uvjeriti progresivne glasače da se ukrcaju na njegov vlak", slikovito se izrazio Bourque. S druge strane, nastavio je, "šef konzervativaca s 32 ili 33 posto očito nije nesposoban uvjeriti one s centra da glasaju za desnicu".

Izabran prije četiri godine s 40 posto glasova i lagodnom većinom od 184 zastupnika nakon deset godina vladavine konzervativaca, Trudeau je iznjedrio novi, moderni program čija su okosnica bili okoliš, manjine i srednja klasa.

U ovoj kampanji 47-godišnji vođa liberala nije prestao isticati svoja postignuća: napredno gospodarstva sa stopom nezaposlenosti od samo 5,5 posto, uvođenje poreza na ugljik u cilju borbe protiv klimatskih promjena, sklapanje sporazuma o slobodnoj trgovini s Europom (CETA), SAD-om i Meksikom.

No, nakon četiri godine vladavine skupio je i veliki broj negativnih poena: početkom rujna mediji su objavili fotografije i stare video snimke u kojima je Trudeau, obučen u Aladina i namazan kao crnac, prema ocjenama javnosti imao "rasističke" ispade. 

"Gospodine Trudeau, vi ste lažnjak i prevarant i ne zaslužujete upravljati ovom zemljom", rekao mu je Scheer na jednoj od debata.

Manjinska vlada 

Trudeau je veliki gaf napravio i tijekom posjeta Indiji gdje je cijela obitelj pretjerala s nošenjem živopisne indijske odjeće dok su mnogi indijski dužnosnici bili u odijelima pa je društvenim mrežama izazvao prezir i podsmjeh.  

Nadalje, liberalnog premijera je bivša ministrica pravosuđa Jody Wilson-Raybould početkom godine optužila da su joj vladini dužnosnici prijetili da građevinska tvrtka tvrtka SNC-Lavalin ne bude optužena za korupciju.

Iako je zaštita okoliša jedna od središnjih tema njegove kampanje, niti zeleno orijentirani mu nisu ostali dužni, bijesni zbog naftovoda Trans Mountain. Nasuprot njemu, 40-godišnji Scheer oslanja se na program kojim želi "vratiti novac u džepove Kanađana" rezanjem poreza i proračunskih troškova.

Također obećaje da će, ukoliko osvoji vlast, ukinuti porez na ugljik. 

Umjesto toga želi uvesti porez na proizvođače koji najviše onečišćuju okoliš i novac uložiti u znanstvena istraživanja novih tehnologija.

No, ne treba misliti da je Scheer imun na kontroverze. Nakon što je u sučeljavanjima kandidata tvrdoglavo odbijao iznijeti mišljenje, naposljetku je ipak kazao da se protivi abortusu "na vlastiti zahtjev", ali dodavši da konzervativna vlada to pravo ne dovode u pitanje. Plah i vidljivo nelagodan pred kamerama ili kada govori francuski, nije kadar privući mase.

Prati ga slika oca obitelji s petero djece, kažu da je razborit, ali nema karizme i gaji ultrakonzervativne ideje. I dok tri televizijske debate nisu dvjema velikim strankama pomogle da privuku dodatne simpatizere, male su stranke porasle u anketama.

Tako bi u slučaju manjinske vlade presudnu ulogu mogla imati Nova demokratska stranka Jagmeeta Singha, Sikha koji voli šarene turbane. 

I čelnik Kvebečkog bloka Yves-Francois Blanchet, koji je svoje članove kandidirao samo u Quebecu, mogao bi ukrasti glasove liberalima i konzervativcima. "Kao i na predsjedničkim izborima u Francuskoj, velike tradicionalne povijesne stranke ne uspijevaju više inspirirati, fascinirati i motivirati birače", istaknuo je Bourque.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?