globalno natjecanje

Musk nudi 100 mln dolara nagrade za natjecanje u smanjenju emisija ugljika

elon musk
08.02.2021.
u 17:03

Šef Tesle i milijarder Elon Musk ponudio je 100 milijuna dolara nagrade u globalnom natjecanju za pronalazak načina smanjenja emisija ugljikovog dioksida iz Zemljine atmosfere.

Musk, također na čelu tvrtke SpaceX, prvi put je o nagradi tvitao u siječnju i tada najavio da će uskoro objaviti  pojedinosti natjecanja. 

"Ovo nije teoretsko natjecanje; želimo timove koji će izgraditi stvarne sustave koji će imati mjerljiv utjecaj i na razini gigatona", priopćio je Musk u ponedjeljak. 

Detaljne smjernice objavit će se 22. travnja i natjecanje će trajati četiri godine do Dana planeta Zemlje 2025., objavio je u ponedjeljak organizator natjecanja XPrize. 

Godinu i pol dana od početka natjecanja najboljih 15 timova dobit će po milijun dolara, a 25 studentskih stipendija u iznosu 200.000 dolara dodijelit će se konkurentskim studentskim timovima. 

Glavna nagrada je 50 milijuna dolara, za drugo mjesto 20 milijuna dolara i za treće 10 milijuna dolara, navela je kalifornijska neprofitna organizacija. 

Pobijedit će oni timovi koji "osmisle i demonstriraju rješenje koje će moći izvući ugljikov dioksid izravno iz atmosfere ili oceana i trajno ga pohraniti na ekološki prihvatljiv način", dodao je XPrize. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?