misteriozne bolesti

Na granici živog i neživog: Za ove čudne viruse nema lijeka

21.10.2016.
u 08:42

Virusi su metabolički neaktivne i zarazne čestice na granici nežive prirode i živog svijeta. Nemaju stanične dijelove već potpuno ovise o mehanizmu stvaranja energije i bjelančevina stanica domaćina. Postoji niz bolesti koje uzrokuju virusi. Neki od virusa donedavno su bili potpuno nepoznati, piše 24sata.hr. 

Misteriozna bolest u Južnom Sudanu

Najmanje deset ljudi umrlo je tijekom ljeta u Južnom Sudanu od zasad nepoznate bolesti. Svi su imali simptome slične eboli, krvarili su, imali temperaturu i povraćali su. Testovi su pokazali da nije riječ o eboli. 

Razlog bolesti zasad je nepoznat, a neki vjeruju da je možda riječ o virusima koje su prenijeli komarci. Zasad nema dokaza da se bolest može prenijeti s čovjeka na čovjeka, a 75 posto žrtava bilo je mlađe od 20 godina. 

Paraliza kod djece

Godine 2005. u SAD-u se pojavio misteriozan virus koji je izazivao paralizu kod djece. Više od 100 djece i mladih u SAD-u i jedno dijete u Francuskoj su završili u bolnicama zbog neobjašnjive slabosti i paralize udova.

Stanje koje se povezuje s dječjom paralizom uzrokuje slične simptome, no budući da je dječja paraliza gotovo iskorijenjena i postala je vrlo rijetka, ova je epidemija alarmirala liječnike. Znanstvenici su zaključili kako sva djeca koja su oboljela od novog virusa, bila ranije zaražena enterovirusom i imala su oštećenje neurona u kralježnici i mozgu.

Virus iz morskih dubina

Znanstvenici su nedavno pronašli na dnu mora veliki broj drevnih bakterija. No pronašli su i novi virus koji inficira te bakterije. Naime, virusi nemaju sposobnost razmnožavanja uz pomoć vlastitih mehanizama nego ovise o "domaćinima". Zato znanstvenici misle da ovi virusi ne napadaju samo bakterije nego i druge vrste organizama na dnu mora.

Prilikom laboratorijskog uzgoja i testiranja virusa znanstvenici su zaključili kako se ti virusi ne podudaraju ni s jednim dosad poznatim virusom, ali da su slični virusima koji su pronađeni pokraj podvodnih izvora metana nedaleko od obala Norveške i Kalifornije. 

Gigantski virus

Prošle je godine objavljeno kako se znanstvenici reanimirati 30 tisuća godina star gigantski virus koji su pronašli u Sibiru. Da bi se određeni virus kvalificirao kao 'gigantski' mora biti duži od pola jednog mikrona, tisućitog dijela jednog milimetra.

Mollivirus sibericum dugačak je 0,6 mikrona, a pronađen je vječnom ledu sjeveroistočne Rusije. Znanstvenici su također upozorili kako bi klimatske promjene mogle probuditi opasne patogene mikroskopske veličine. Prije nego što su htjeli "probuditi" virus morali su dokazati da nije opasan za okolinu. 

Virus će pomoći u liječenju bolesti?

Prošle godine mediji su pisali kako su znanstvenici otkrili virus koji može preživjeti u kiselini koja vrije. U tome mu kao "štit" služi DNK. Znanstvenici su tada objavili kako su otkrili osnovni mehanizam otpora na toplinu, ultraljubičasto zračenje i sušenje. To im može pomoći i da se proteini i DNK "drže cijelima i stabilnima" u najgorim uvjetima. Nadaju se da će im to pomoći u borbi s različitim bolestima.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?