OSTAVIO JE TRAG

Na Instagramu se hvalio ogromnim bogatstvom, a jedan detalj pomogao je policiji da ga uhiti

Foto: Instagram
1/3
12.07.2020.
u 16:26

Njegove objave glamuroznog načina života preko društvenih mreža ostavile su digitalni trag koji su istražitelji iskoristili za povezivanje zločina.

Ramon Abbas je mlijunaš koji živi vrlo raskošnim načinom života. Naime, u svome posjedu ima zrakoplove, dizajnersku odjeću i niz luksuznih automobila. 

Na Instagramu ga prati više od 2,5 milijuna ljudi, a na društvenim mrežama objavljuje videe u kojima baca novac. Ipak, njegove objave glamuroznog načina života preko društvenih mreža ostavile su digitalni trag koji su istražitelji iskoristili za povezivanje zločina. 

Također, istrage pokazuju kako je njegov ekstravagantan način života financiran putem cyber kriminala te da je uz pomoć skupine kiminalaca ukrao milijune dolara od velikih tvrtki iz SAD-a i Europe.

Prošli mjesec je uhvaćen te je predan agentima. U narednim tjednima bit će premješten u Los Angeles te će odgovarati za 'pranje novca' zbog cyber kriminala. 

Ramon je vodio globalnu mrežu te se koristio računalnim provalama i tako je krao novac, a sumnja se da je ukrao stotine milijune dolara od različitih tvrtki, navode savezni tužitelji. Uhićen je s još 11 osoba, a istražitelji su zaplijenili preko 40 milijuna dolara, 13 luksuznih automobila u vrijednosti 6,8 milijuna dolara, ali i brojne dokaze.  

Abassov odvjetnik, Gal Pissetzky, odbio je ulaziti u detalje o tome kako njegov klijent zarađuje svoj novac. Pissetzky je uhićenje svog klijenta nazvao otmicom, rekavši da ga je Dubai predao Sjedinjenim Državama 'bez ikakvih pravnih postupaka'. 

Abbas nije službeno optužen, a vlada ima 30 dana za podizanje optužnice protiv njega, izjavio je u četvrtak njegov odvjetnik. Abbas nikada nije skrivao svoj raskošan način života i veliko bogatstvo. 

Na Snapchatu je imao nadimak 'Billionaire Gucci Master', a na Instagramu se hvalio kako je jedno jutro jeo sushi u Monte Carlu nakon čega je helikopterom otišao u Pariz na tretman te je na kraju u Gucciju pio šampanjac. Na njegovim fotografijama nalazili su se luksuzni automobili poput Bentleya, Ferrarija, Rolls Roycea i drugih, a bilo je i fotografija sa međunarodnim sportskim zvijezdama i drugim osobama iz slavnog života.

Upravo su ga objave na Instagramu koštale i zatvora. Na Instagramu istražitelji su pronašli broj telefona i elektroničku poštu te su ih povezali s transakcijama koje je obavljao s ljudima za koje je FBI sumnjao da su kriminalci.  Nakon što je objavio fotografiju rođendanske torte, istražitelji su upotrijebili to kako bi potvrdili njegov datum rođenja s onim koji je ranije objavio na zahtjevu za izdavanje američke vize, piše CNN.

Samo prošle godine FBI je zabilježio gubitke od 1,7 milijardi dolara od tvrtki i pojedinaca koje su žrtve cyber kriminala. Abbasu prijeti i do 20 godina zatvora, a njegov prebačaj u Los Angeles je otežan zbog pandemije koronavirusa, rekao je njegov odvjetnik. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije