Kuba i SAD

Na Kubi se nakon 54 godine zavijorila američka zastava

havana
agencije
15.08.2015.
u 09:20

Pod budnim okom američkog državnog tajnika Johna Kerryja, američki marinci podigli su u petak američku zastavu u američkom veleposlanstvu na Kubi prvi put nakon 54 godine, simbolično označivši novu eru u odnosima dviju zemalja.

Trojica umirovljenih marinaca koji su 1961. posljednji put spustili američku zastavu na Kubi nazočila su ceremoniji, predavši novu zastavu postrojbi koja ju je podigla ispred zgrade veleposlanstva na havanskoj obali.

Kerry, prvi američki državni tajnik koji je posjetio Kubu nakon 70 godina, rekao je tom prigodom da je očito da "put uzajamne izolacije i otuđenja na kojem su se SAD i Kuba nalazili nije pravi i da je došlo vrijeme da se krene u boljem smjeru."

Simboličan događaj dogodio se osam mjeseci nakon što su Havana i Washington dogovorili obnovu veza i gotovo četiri tjedna nakon što su formalno obnovili diplomatske odnose i otvorili veleposlanstva.

Kubanci su to proslavili podizanjem svoje zastave u Washingtonu 20. srpnja, a Amerikanci su pričekali Kerryjev posjet Havani.

Kerry je u govoru ipak jasno kazao da Washington nije zaboravio na situaciju s ljudskim pravima na Kubi.

"I dalje vjerujemo da bi kubanskom narodu najbolje odgovarala prava demokracija, u kojoj ljudi mogu birati svoje vođe", rekao je.

Kerry će se tijekom dana sastati i s kubanskim disidentima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?