48,8 stupnjeva

Na Siciliji danas izmjerena najviša temperatura ikada u Europi

temperature
11.08.2021.
u 20:14

Grad Floridija u provinciji Sirakuza na Siciliji danas je oborio rekord Atene iz 1977. godine nakon što je u tom dijelu Italije izmjereno čak 48,8 stupnjeva celzija.

Talijanski Corriere della Sera piše kako se radi o rekordu na kojem nitko ne zavidi - 48,8 stupnjeva.

To je najviša temperatura ikada zabilježena u Europi, a izmjerena je agrometeorološkim informacijskim sustavom regije Sicilije danas u 14 sati u Floridiji, prenosi Klix.ba. 

Floridija i unutrašnjost Sirakuze nalaze se u posebnoj konformaciji koja podiže temperature na visoke razine. Ustvari, nekoliko desetina kilometara dalje, stup žive je 10-12 stupnjeva niži. Međutim, temperature su također vrlo visoke u zaleđu Sardinije.

Konkretno, Sicilija, ali cijela središnja i južna Italija, a djelomično i sjeverna, pod utjecajem je vrelog saharskog zraka koji je prouzročio skok temperatura na razine koji nikada prije nisu zabilježene. 

Prethodni rekord od 48,5 zabilježen na Siciliji 20. kolovoza 1999. nikada nije formaliziran. Također u oblasti Sirakuze u utorak je bilo 47 stupnjeva. 

Današnji rekord Floridije još uvijek je neslužben koji moraju pregledati i odobriti stručnjaci Svjetske meteorološke organizacije koji, zahvaljujući Državnom sveučilištu Arizona, kreiraju službenu listu ekstremnih svjetskih vremenskih događaja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?