Oleksandr Syrskyi

Načelnik ukrajinske vojske kaže da se situacija na liniji fronta pogoršala

28.04.2024.
u 18:32

Ukrajinski vrhovni zapovjednik ocijenio je da se situacija na liniji fronta pogoršala suočena s višestrukim ruskim napadima. Oleksandr Syrskyi rekao je da su se ukrajinske snage povukle s položaja u istočnoj regiji Donjecka, prenosi BBC.

Rusija pokušava iskoristiti svoju nadmoć u ljudstvu i artiljeriji prije nego što ukrajinske snage dobiju prijeko potrebne zalihe novog američkog oružja.

Sjedinjene Države su prošli tjedan dogovorile paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan 61 milijardu dolara. Ipak, novo američko oružje tek treba stići do prvih crta, gdje se ukrajinske trupe već mjesecima bore s nedostatkom streljiva, vojnika i protuzračne obrane.

- Situacija na fronti se pogoršala - rekao je general Syrskyi u objavi na servisu za razmjenu poruka Telegram u nedjelju.

Potvrdio je kako su se ukrajinske snage povukle s nekih od svojih položaja u području Donjecka koji su bili dio obrambene crte, uspostavljene nakon što je Rusija zauzela Avdiivku u veljači.

Velik dio borbi vodio se oko Chasiv Yara, uporišta pod kontrolom Kijeva, a do kojeg je Rusija pokušavala doći nakon što je zauzela Avdiivku.

Nove obrambene crte podignute su dalje prema zapadu u nekim područjima, a general Syrskyi je priznao gubitak teritorija usljed napredovanja Rusa.

Moskva je osigurala "taktičke uspjehe u nekim sektorima", rekao je.

Rusko ministarstvo obrane ranije u nedjelju priopćoilo da su njegove trupe zauzele selo Novobakhmutivka, oko 10 km sjeverno od Avdiivke.

Zapovijednik ukrajinske Nacionalne garde Oleksandr Pivnenko rekao je ovaj tjedan da očekuje pokušaj ruskih snaga da napreduju prema Harkovu, drugom gradu u Ukrajini koji se nalazi blizu ruske granice.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije