Istraga u Volkswagenu

Najplaćeniji njemački menadžer ide na sud

Volkswagen AG's Chief Executive Officer Martin Winterkorn poses for photographers as he arrives for the
29.09.2015.
u 06:15

I Audi je objavio da je u 2,1 milijun njegovih vozila ugrađen Volkswagenov softver koji falsificira podatke o plinovima

Njemačko tužiteljstvo pokrenulo je jučer istragu protiv Martina Winterkorna, bivšeg izvršnog direktora Volkswagena i njemačkog menadžera s najvećom plaćom (15 milijuna eura godišnje plaće), koji je prošlu srijedu dao ostavku. Istraga cilja na optužbe za prijevaru zbog prodaje vozila s manipuliranim rezultatima emisija ispušnih plinova, priopćio je tužitelj u Braunschweigu. Afera Dieselgate koštala je posla cijeli niz voditelja istraživanja i razvoja u VW grupi. Osim šefovima razvoja u VW-u, otkaz je uručen i kolegama u Porscheu te Audiju. U međuvremenu je Audi objavio da je u 2,1 milijun njegovih vozila širom svijeta ugrađen Volkswagenov sporni softver koji falsificira podatke o ispušnim plinovima. U 1,42 milijuna automobila s takozvanim EU5 dizelskim motorima i softverom za falsificiranje podataka prodano je u zapadnoj Europi, od čega 577.000 u Njemačkoj. U SAD je izvezeno 13.000 tih vozila. Riječ je o modelima A1, A3, A4, A5, A6, TT, Q3 i Q5.

Podsjetimo, VW je prošli tjedan otkrio da je 11 milijuna automobila brendova u njegovu vlasništvu zahvaćeno skandalom s ispušnim plinovima.

Prema naredbi njemačkih regulatora, VW mora do 7. listopada pružiti informacije kada će sporna vozila dostići tražene emisije ispušnih plinova. Analitičari se slažu da je pred novim izvršnim direktorom Matthiasom Müllerom golem posao obnove narušena ugleda i povjerenja među kupcima i regulatorima.

(Tomislav Pili/PD)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije