zanimljiv slučaj

Nakon moždanog udara progovorio slovenskim jezikom

19.07.2020.
u 18:16

Jedan Talijan koji je poslije moždanog udara progovorio slovenskim jezikom, iako nikada nije boravio u državama slovenskog govornog područja, prvi je takav slučaj dokumentiran u Italiji, prenijeli su danas talijanski mediji.

On se oporavio nakon što je prije tri godine doživio moždani udar u desnoj hemisferi mozga, i kako navodi portal Today.It, nema kognitivni deficit, ali govori stranim naglaskom.

To je prvi slučaj u Italiji, a treći u svijetu koji se odnosi na moždani udar u desnoj hemisferi mozga.

Studija o slučaju 50-godišnjeg Talijana koji je nakon moždanog udara progovorio stranim naglaskom, tima znanstvenika koji je predvodio Konstantinos Priftis sa Sveučilišta u Padovi, objavio je časopis Korteks.

Kako je navedeno, analiza je pokazala kako je "ozljeda mozga prouzročila promjenu mjesta i načina artikulacije nekih samoglasnika kod pacijenta što je dovelo do percepcije stranog naglaska", prenosi pogled.ba. 

U znanstvenoj literaturi opisano je 115 slučajeva "sindroma stranih naglasaka", a od 1800. godine do danas samo su tri pacijenta doživjela moždani udar u desnoj hemisferi mozga i razvila taj sindrom, navodi talijanski Sky Tg24.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?