NAPETA SITUACIJA

Nakon upozorenja iz Ukrajine, Bjelorusija se konačno službeno oglasila!

REUTERS
12.03.2022.
u 13:28

Visoki ukrajinski sigurnosni dužnosnik u petak je upozorio Bjelorusiju da ne šalje vojnike u Ukrajinu, rekavši da Ukrajina pokazuje suzdržanost prema Bjelorusiji unatoč tome što se zemlja koristi kao lansirna platforma za ruske zrakoplove.

Bjelorusija se ne planira priključiti ruskoj invaziji na Ukrajinu, nego šalje pet bataljunskih taktičkih skupina (BTG) na svoju granicu na rotaciju kako bi zamijenila snage koje su ondje već stacionirane, rekao je u subotu načelnik glavnog stožera bjeloruske vojske Viktor Gulevič.

Visoki ukrajinski sigurnosni dužnosnik u petak je upozorio Bjelorusiju da ne šalje vojnike u Ukrajinu, rekavši da Ukrajina pokazuje suzdržanost prema Bjelorusiji unatoč tome što se zemlja koristi kao lansirna platforma za ruske zrakoplove.

"Želim naglasiti da premještanje vojnika nije ni na koji način povezano s (ikakvim) pripremama, a posebno ne sa sudjelovanjem bjeloruskih vojnika u specijalnoj vojnoj operaciji na teritoriju Ukrajine", rekao je Gulevič.

Podsjetimo, ukrajinski Centar za strateške komunikacije upozorio je da ne može isključiti da će Bjelorusija u petak pokrenuti invaziju na Ukrajinu, nakon sastanka u Moskvi između ruskog i bjeloruskog predsjednika Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka.

"Po preliminarnim podacima, bjeloruske snage mogle bi pokrenuti invaziju 11. ožujka u 21,00 sat", objavio je sinoć Centar, što je 20 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Ukrajinske zračne snage priopćile su ranije u petak da su ruski avioni gađali bjelorusko naselje u blizini granice s Ukrajinom iz ukrajinskog zračnog prostora kako bi provocirali i pokušali uvući Bjelorusiju u rat.  Ukrajina navodi da Rusija želi uvući Bjelorusiju u rat. Lukašenko je ustupio svoj teritorij za rusku invaziju na Ukrajinu zbog čega je Zapad i bjeloruskim dužnosnicima zaoštrio sankcije.

Sirene za zračne napade oglasile su se u subotu ujutro u većini ukrajinskih gradova pozivajući ljude da idu u skloništa, izvijestili su lokalni mediji, nakon što je predsjednik Volodimir Zelenski rekao da je rat dosegao "stratešku prekretnicu". Čini se da se ruske snage pregrupiraju, vjerojatno za novu ofenzivu kojoj bi cilj mogao biti glavni grad Kijev, priopćili su ukrajinska vojska i britansko ministarstvo obrane.

Napori za gospodarsku izolaciju Rusije pojačali su se, a Sjedinjene Američke Države uvele su nove sankcije visokim dužnosnicima Kremlja i ruskim oligarsima. Europska unija će u subotu Rusiji ukinuti povlašteni trgovinski status.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?