BAGDAD

Napad na iračku vojnu bazu, najmanje 15 mrtvih

samoubojice
03.01.2016.
u 11:28

 U napadima pet bombaša samoubojica na iračku vojnu bazu sjeverno od Bagdada u nedjelju ubijeno je najmanje 15 pripadnika sigurnosnih snaga, a 22 su ranjena, objavili su sigurnosnoni izvori.

Dvojica bombaša samoubojica aktivirala su eksplozive postavljene u vozilu na ulazu u logor Speicher, bivšu američku vojnu bazu blizu sunitskoga grada Tikrita, a preostali bombaši aktivirali su eksploziv nakon što su ušli u vojnu bazu, objavljeno je. 

Sunitska radikalna skupina, takozvana Islamska država (IS), preuzela je odgovornost za eksplozije u izjavi postavljenoj na mrežnoj stranici svojih pristaša. 

U izjavi navodi da je ciljala instruktore koji uvježbavaju šijitske muslimane.  U Iraku bijesni sektaški sukob između šijita koji su većinski u toj zemlji i manjinskih sunita, a dodatno se rasplamsao napredovanjem ekstremističke skupine IS-a koja je osvojila dijelove zemlje. 

Iračke snage preuzele su središte zapadnoga grada Ramadija prošli tjedan i ta bi pobjeda trebala pomoći premijeru Haideru al-Abadiju koji ponovno učvršćuje vojsku nakon teških poraza koju joj je nanio IS. 

Iračko ministarstvo obrane tvrdi da IS povećava broj samoubilačkih napada kao odgovor na poraz u Ramadiju. Ministarstvo navodi da je skupina angažirala 22 bombaša za dva nedavna napada na Anbar, pokrajinu u kojoj je smješten Ramadi. Vojska je uzvratila ubojstvom najmanje 142 militanta, navodi ministarstvo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?