nepoželjni

Napeti odnosi između Praga i Moskve, Rusija protjerala dva češka diplomata

15.06.2020.
u 17:20

Rusija je danas proglasila dvojicu čeških diplomata nepoželjnim osobama, a ta odluka zapravo je odgovor Moskve na odluku vlasti u Pragu da ranije ovog mjeseca protjeraju dvojicu ruskih diplomata.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je kako je pozvalo veleposlanika Češke i izvijestilo ga da diplomati imaju rok do srijede za napuštanje Rusije.

Odnosi između Moskve i Praga postali su napeti zbog prijepora oko statusa spomenika i imena trga u Pragu

Odnosi između Moskve i Praga postali su napeti zbog prijepora oko statusa spomenika sovjetskom maršalu Konjevu u Pragu i promjene imena praškog trga na kojemu se nalazi rusko veleposlanstvo u Trg Borisa Nemcova, ruskog oporbenog političara koji je ubijen u Moskvi.

Dodatni razlog za napetosti bile su informacije o Rusu za kojega se tvrdilo kako je stigao u Prag, a procijenjeno je kako on predstavlja prijetnju trojici čeških političara.

Češke su vlasti 5. lipnja protjerale dvojicu diplomata iz ruskog veleposlanstva u Pragu nakon onoga što je predsjednik češke vlade Andrej Babiš opisao unutarnji sukob među osobljem tog veleposlanstva, što je dovelo do tvrdnji o navodnom ruskom planu za napad na češke političare.

Ti političari, među kojima je i gradonačelnik Praga Zdenek Hrib poznat po tome što ne štedi kritike na račun Rusije, zbog navodnih su prijetnji dobili policijsku zaštitu. Te su mjere uslijedile nakon što je u češkom tisku objavljena informacija o tome kako je jedan ruski diplomat donio u Češku otrov ricin.

 

Rusko veleposlanstvo u Pragu nazvalo je odluku premijera Babiša "smišljenom provokacijom".

U priopćenju objavljenom danas rusko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je Prag da namjerno pokušava pojačati napetosti u odnosima s Moskvom, prenosi Hina.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?