Put u svemir

NASA izabrala SpaceX za misiju prema Europi, Jupiterovom mjesecu

elon musk
24.07.2021.
u 09:30

NASA je objavila je da je izabrala SpaceX za previđeni let na Europu, zaleđeni Jupiterov mjesec, što je velika pobjeda za tvrtku milijardera Elona Muska koji želi organizirati sve dalja putovanja u Sunčevom sustavu.

Radi se o prvoj NASA-inoj misiji na Europu i cilj joj je utvrdili ima li ona uvjete za život. Provest će se detaljno istraživanje tog Jupiterovog satelita, koji je nešto manji od Zemljinog mjeseca, i vodeći je kandidat kada se radi o potrazi za životom drugdje u Sunčevu sustavu.

Misija Europa Clipper krenut će u listopadu 2024. raketom Falcon Heavy iz svemirskog centra Kennedy na Floridi.

Vrijednost ugovora je oko 178 milijuna dolara.

Ranije je bilo predviđeno da u misiji sudjeluje NASA-in Space Launch System (SLS) ali je taj program suočen s kašnjenjima i premašivanjem troškova te još nije operativan.

Među ustalim ciljevima misije Europa Clipper je i proizvesti slike visoke rezolucije površine Europe, utvrditi sastav površine, potražiti znakove geološke aktivnosti, izmjeriti debljinu ledenog pokrivača i utvrditi dubinu i salinitet njezinih oceana, dodala je NASA.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?