Kompromis eurozone i Grčke

Našli rješenje za grčku krizu: 'Pomoć stiže, ali idu i reforme'

tsipras
Foto: Reuters/PIXSELL
13.07.2015.
u 10:04

Na konferenciji za medije nakon pregovora predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker kazao je kako je dogovor napokon postignut

Čelnici Eurozone postigli su sporazum oko vraćanja grčkog duga, nakon maratonskih pregovora u Bruxellesu koji su počeli jučer u 16 sati, javlja BBC.

Na konferenciji za medije nakon pregovora predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker kazao je kako je dogovor napokon postignut.

 - Postigli smo sporazum, dugo je trajalo, ali uspjeli smo. Neće biti "grexita". Ovo je kompromis. Nema pobjenika i gubitnika - kazao je Juncker.

Jeroan Dijsselbloem, šef Eurogrupe kazao je kako će u Ateni biti osnovan fond putem u kojeg će biti uplaćeno 50 milijardi eura za rekapitalizaciju grčkih banaka.

 - Grčki parlament mora što prije krenuti o odobravanjem legislative kako bi se implementirale mjere oko kojih smo se dogovorili u Bruxellesu. Ako Atena to učini do srijede, onda nacionalni parlamenti zemalja Eurozone mogu odobriti treći mjere paketa pomoći - kazao je Dijsselbloem.

Medijima se uskoro obratilia i njemačka kancelarka Angela Merkel koja je kazala kako sada nema potrebe za 'Planom B' te se nada da će povjerenje između Grčke i Njemačke biti ponovno uspostavljeno.

Grčki premijer Alexis Tsipras kazao je kako će sporazum Grčkoj omogućiti da ponovno stane na noge iako su pred njima teške odluke. Istaknuo je kako je uspio uvjeriti čelnike Eurozone da fond za rekapitalizaciju ostane u Ateni.

Kazao je i kako je dogovoreno srednjoročno financiranje Grčke.

Na Twitteru je uoči konferencije vijest objavio belgijski premijer Charles Michel, a ubrzo nakon njega, potvrdio je to i premijer Malte Joseph Muscat kao i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

 - Na summitu eurozone napokon je postignut jednoglasan sporazum. Dogovorene su ozbiljne reforme i financijska podrška - napisao je Tusk na svom Twitter profilu.

Šefica MMF-a Christine Lagarde kazala je kako je dogovor "korak prema ponovnom građenju povjerenja".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije