MOSKVA

Navaljni "jako slab" i hitno treba liječničku pomoć

20.04.2021.
u 16:54

Ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni jako je slab i loše tretiran u bolnici za zatvorenike oboljele od tuberkuloze u kojoj se nalazi, upozorili su u utorak njegovi odvjetnici i zatražili da ga se prebaci u Moskvu.

Žestoki kritičar Kremlja, koji je prestao jesti prije tri tjedna, nalazi se u bolnici od nedjelje navečer u gradu Vladimiru sjeveroistočno od Moskve. Njegovi suradnici tvrde da bi mogao umrijeti u svakom trenutku.

"Jako je slab, teško sjedi i govori", rekla je novinarima njegova odvjetnica, Olga Mihailova, tvrdeći da "ne dobiva odgovarajuću medicinsku pomoć".

Zatražila je da ga se odmah prebaci "u civilnu bolnicu" u Moskvi "kako ne bi umro".

Nekoliko sati prije toga, nekoliko liječnika na čelu s Anastazijom Vasilijevom, osobnom liječnicom 44-godišnjeg Navaljnog, otjerano je iz bolnice a da ga nisu smjeli vidjeti, kao i svaki put do sada.

Vasilijeva je upozorila da je na kocki njegov život.

Zapad vrši pritisak na Rusiju u vezi tog slučaja, ali bez učinka. Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je veliku zabrinutost i ustvrdila da radi na tome da on dobije odgovarajuću skrb.

Navaljni je počeo štrajkati glađu 31. ožujka prosvjedujući protiv uvjeta života u zatvoru. Optužuje zatvorsku upravu da ne dopušta da ga posjeti liječnik, a ima dvostruku herniju diska i izgubio je osjete u rukama i nogama.

Uhićen je u siječnju kada se vratio u Rusiju nakon pet mjeseci oporavka u Njemačkoj od trovanja za što optužuje osobno ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Osuđen je na dvije i pol godine zatvora zbog prijevare 2014., no on tvrdi da je taj slučaj politički motiviran.

Komentara 1

PP
ppp
11:22 21.04.2021.

Dali je on svojevoljno prestao jesti ili mu je strašni zlikovac Putin oduzeo svu hranu pa jadan nema šta da jede? Navalni je jači,po vama,od jedne suverene države i ta država,po vama,se treba pokloniti liku koji je nebitan i željan medijske pažnje! Ako neće da jede,to je njegovo pravo i ne mora! Ako meni banka vrši ovrhu zbog neizmirenja dugova,hoću li ja štrajkat glađu i krivit banku za to?! Mislim da to nema smisla kao ni ova prozirna propaganda

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije