objavio na Instagramu

Navaljni poručio da je zatvoren u "koncentracijskom logoru"

15.03.2021.
u 19:01

Ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni rekao je u ponedjeljak da je zatvoren u "koncentracijskom logoru", gdje je pod danonoćnim nadzorom i gdje služi dvoipolgodišnju zatvorsku kaznu.

U poruci objavljenoj na njegovu računu na Instagramu, poznati kritičar Kremlja potvrdio je da je trenutačno u zloglasnom zatvoru, pošto se danima nije znalo točno mjesto njegova boravka.

"Moram priznati da me ruski zatvorski sustav uspio iznenaditi. Nisam mislio da se na 100 km od Moskve može podići koncentracijski logor", napisao je taj aktivist, borac protiv korupcije kojemu su 44 godine, prenosi Hina. 

Dodao je da je u kaznenoj koloniji br. 2 u predgrađu Pokrova, u okolici Vladimira, dva sata vožnje autom istočno od glavnoga grada.

Njegovi odvjetnici, koji nailaze na šutnju zatvorskih vlasti, već danima pokušavaju otkriti gdje je točno zatvoren, pošto je krajem veljače premješten nakon osuđujuće presude drugostupanjskog suda.

Osuda, izrečena nakon njegova povratka u Rusiju iz Njemačke, gdje se liječio nakon trovanja, potaknula je međunarodne kritike i val prosvjeda koje su ruske vlasti bezobzirno ugušile.

Njegova braniteljica Olga Mihajlova, kako prenose ruske novinske agencije, rekla je u ponedjeljak da se ipak sastala s branjenikom u toj koloniji.

Vjeran svom jetkom humoru, Navaljni je uz poruku objavio svoju staru, nedatiranu fotografiju na kojoj je obrijane glave.

"Tri stvari me i dalje iznenađuju: zvjezdano nebo iznad nas, kategorički imperativ (moralni zakon u nama) i nevjerojatan osjećaj kad rukom prijeđem preko svježe obrijane glave", rekao je.

Dodao je da kamere snimaju svaki njegov pokret: "Svi smo pod nadzorom i o najmanjem prekršaju se sastavlja izvješće".

Ovaj zatvor koji podsjeća na gulag danas je jedan od 684 radna logora u Rusiji u kojima je 393.000 zatvorenika. Bivši zatvorenici opisuju ga kao posebno strog, okružen limenom ogradom nad kojom je bodljikava žica.

Oporbeni predstavnik Konstantin Kotov koji je ondje proveo više od godinu dana, rekao je za AFP da zatvorenici u tom zatvoru zapravo nemaju slobodnog vremena i da su potpuno odsječeni od svijeta.

Navaljni je u ponedjeljak rekao da ga dosad nisu fizički zlostavljali.

Aleksej Navaljni je uhićen u siječnju čim se vratio u Moskvu nakon petomjesečnog liječenja u Njemačkoj zbog trovanja za koje optužuje Kremlj. Protiv njega je podignuto nekoliko optužnica koje smatra politički motiviranim.

Uhićenje Navaljnog je potaknulo velike prosvjede u Rusiji, na koje su vlasti odgovorile s više od 11.000 uhićenja. EU i Sjedinjene Države traže "trenutačno oslobađanje" zatvorenog oporbenog prvaka.

UN-ovi stručnjaci su zatražili međunarodnu istragu o njegovu trovanju, a EU i Washington su uveli sankcije visokim ruskim dužnosnicima u toj aferi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?