NOVA STUDIJA

Ne možete čuti ljude ako je oko vas buka? Znanstvenici su to povezali s razvojem ozbiljne bolesti

ilustracija
08.08.2021.
u 18:10

Na listu promjenjivih rizičnih faktora za razvoj ove bolesti, osim pušenja i fizičke neaktivnosti, 2017. godine dodan je gubitak sluha

Sluh je osjet koji se često uzima zdravo za gotovo. Zbog toga bi novo istraživanje trebalo potaknuti odrasle da pripaze ako se pojave ikakve promjene jer bi poteškoće sa sluhom mogle biti povezane s razvojem demencije u ranoj dobi, piše Science alert.

U studiji koja je obuhvaćala više od 80 tisuća odraslih sudionika starijih od 60 godina, oni koji su imali teškoća sa sluhom u bučnim okruženjima, imali su veći rizik od razvoja demencije, izraza koji označava spektar bolesti, a karakteriziraju ga gubitak pamćenja, jezične poteškoće kao i teškoće s kognitivinim sposobnostima, javlja RTL.

Ipak, postoji i pozitivna strana. Rezultati studije ukazuju na to da problemi sa sluhom nisu samo simptom demencije već rizični faktor koji bi mogao pacijenta, ali i liječnike upozoriti kako bi djelovali na vrijeme. 

Na listu promjenjivih rizičnih faktora za razvoj ove bolesti, osim pušenja i fizičke neaktivnosti, 2017. godine dodan je gubitak sluha. Ključna riječ je promjenjiv jer ti faktori su odraz naših životnih navika na koje se može utjecati. 

U sklopu istraživanja, znanstvenici su analizirali podatke o zdravlju stanovnika Velike Britanije (UK Biobank), točnije grupu od više od 82 tisuće žena i muškaraca starijih od 60 godina. Sudionicima je testirana sluh na sljedeći način: Pratilo se mogu li razaznati i izdvojiti dijelove razgovora u bučnom prostoru i mogu li čuti izgovorene brojeve.

Nakon 11 godina, 1,285 sudionika razvilo je demenciju. Zanimljivo je i da oko 42 posto onih koji nisu zadovoljili na testu nisu ni primijetili oštećenje sluha kada su upitani da ga prijave. 

Ovo nije prva studija koja je oštećenje sluha i demenciju dovela u vezu, ali je prva koja je u obzir uzela bučni prostor, budući da je to svakodnevno okruženje za mnoge.

Da bi se verificirali ovi rezultati, potrebna su klinička ispitivanja prije donošenja konkretnih zaključaka, no ipak pružaju nadu onima koji žele bolje razumjeti demenciju, zašto se pojavljuje i kako je spriječiti. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije