Kolinda Grabar Kitarović

Neću dopustiti odugovlačenja i ultimatume, Hrvatska nema vremena za nova politička nadmudrivanja

Kolinda Grabar Kitarović
Grgur Zucko/PIXSELL
12.09.2016.
u 16:22

'Hrvatska je pokazala da je država zrele demokracije' - poručila je Grabar Kitarović

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u javnom obraćanju čestitala je svim građanima na prvim uspješnim prijevremenim parlamentarnim izborima za deveti saziv Hrvatskog Sabora.

'Hrvatska je pokazala da je država zrele demokracije' - poručila je. Čestitala je i svim zastupnicima koji su izabrani u sabor, a posebnu čestitku uputila je relativnom pobjedniku izbora Andreju Plenkoviću.

Naglasila je kako su ovi izbori bili značajan demokratski iskorak zbog svih egzistencijalnih pitanja kojim su se stranke bavile, umjesto uobičajenih podjela.

Ipak, manjak broj glasača koji su izašli na izbore moramo shvatiti kao važno upozorenje.

Vjeruje kako će se vlada sastaviti, no na predstojećim konzultacijama neće dopustiti 'odugovlačenja i ultimatume. Hrvatska nema vremena za nova politička nadmudrivanja'.

Podsjetimo nakon još jednih neizvjesni parlamentarnih izbora u Hrvatskoj poznati su neslužbeni rezultati koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP). Obrađeno je 100 posto biračkih mjesta. Glasovalo je 52,59 posto birača.

Prema nepotpunim i neslužbenim rezultatima DIP-a HDZ ima 61 mandat, Narodna koalicija 54, Most 13, Živi zid 8, IDS 3, Bandić 2, HDSSB 1, i Nezavisna lista Željko Glasnović (dijaspora) 1. 

HDZ je relativni pobjednik izvanrednih parlamentarnih izbora sa osvojenih 6 izbornih jedinica te dva glasa dijaspore, dok je Narodna koalicija predvođena SDP-om osvojila 4 izborne jedinice.

HDZ je osvojio najviše glasova u 2.,4.,5.,6.,9. i 10. izbornoj jedinici dok je Narodna koalicija osvojila 1.,3.,7. i 8. izbornu jedinicu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?