Macron ih podržao, Cavasoglu prijeti Macronu

Neizvjesna budućnost sirijskih Kurda

kurdi
25.12.2018.
u 19:14

Cavusoglu je također izjavio da su se Ankara i Washington usuglasili oko planova za sjeverni sirijski grad Manbij nakon što se SAD povuku

Turska je priopćila u utorak kako surađuje sa Sjedinjenim Državama na povlačenju američkih snaga, ali da ostaje "odlučna" da protjera kurdske snage u savezništvu sa SAD-om iz sjeveroistočne Sirije, prenosi Fena. Ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je novinarima da "kada Turska kaže da će ući, ona će ući", prenosi privatna novinska agencija DHA. Turska već tjednima prijeti kako će pokrenuti novu ofanzivu protiv kurdskih boraca, koji su bili i u savezništvu s američkom vojskom u protjerivanju pripadnika Islamske države iz većih dijelova sjeverne i istočne Sirije. Ankara smatra kurdske borce teroristima zbog njihovih veza s pobunjeničkom grupom PKK u Turskoj. Američki predsjednik Donald Trump objavio je planirano povlačenje američkih snaga iz Sirije nakon telefonskog razgovora s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u ovom mjesecu. Cavusoglu je također izjavio kako su se Ankara i Washington usuglasili oko planova za sjeverni sirijski grad Manbij nakon što se SAD povuku. Na osnovu sporazuma postignutog u lipnju, kurdske snage bi napustile Manbij, u dolini u zapadnom toku Eufrata, ali su odgode u njegovoj provedbi razbjesnile Tursku.
- Od ključnog je značaja da SAD ispune svoja obećanja - kazao je Cavusoglu. Istaknuo je kako Turska "ima snagu da sama neutralizira" Islamsku državu i kritizirao je Francusku, koja je obećala ostati u Siriji usprkos američkoj odluci o povlačenju. Cavusoglu je upozorio kako ne bi bilo dobro za Francusku da, ukoliko ostane u Siriji, štiti YPG, vodeću kurdsku miliciju u toj zemlji, prenosi Associated Press. Prije dva dana predsjednik Francuske je istaknuo značaj borbe Sirijskih demokratskih snaga pod kurdskim vodstvom, koje su preotele velike površine sjeverne i istočne Sirije od džihadista Islamske države.
- Pozivam sve da ne zaborave što im dugujemo - kazao je tada.
Multietničke Sirijske demokratske snage predvođene Kurdima sada se nalaze u opasnosti od Turske koja gotovo sve kurdske formacije etiketira kao terorističke. Za sada je Macron deklarativno stao uz njih, a pravi ispit podršci bit će najavljena turska ofenziva. Turska je ranije najavila pokretanje ofenzive na sirijske Kurde, no ovi planovi su prolongirani. SAD su Sirijskim demokratskim snagama ostavile oružje, ali pitanje je hoće li to biti dovoljno protiv agresivne Turske politike.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije