PREDSJEDNIČKI IZBORI

Neizvjesna završnica, i Milanović i Grabar-Kitarović lovit će Škorine glasove

MARKO DJURICA/REUTERS/PIXSELL; Igor Kralj/PIXSELL
23.12.2019.
u 07:00

Mislav Kolakušić ima 5,87 posto, Dario Juričan 4,61, Dalija Orešković 2,89, Ivan Pernar 2,31, Katarina Peović 1,12, Dejan Kovač 0,95, Anto Đapić 0,21, a Nedjeljko Babić 0,15.

Iako je predsjednička utrka do samog kraja bila vrlo neizvjesna, drugi izborni krug pripao je kandidatima dviju najjačih stranaka Zoranu Milanoviću i Kolindi Grabar-Kitarović. Milanović je relativni pobjednik prvog izbornog kruga, no rezultati pokazuju da je opstala stara podjela biračkog tijela na ljevicu i desnicu, s tim da su se glasovi desno od centra podijelili između Grabar-Kitarović i nezavisnog Miroslava Škore.

Povijesni rezultat Škore

Tijesna razlika između HDZ-ove kandidatkinje i Škore, u samo 40-ak tisuća glasova, presudila je u korist Kolinde Grabar-Kitarović, kojoj su pobjedu nad Škorom donijele Dalmacija i Lika dok je Škoro odnio više glasova u Slavoniji, ali u Zagrebu. Prije pet godina gubitak glasova u Zagrebu priskribio je Ivi Josipoviću izborni poraz u utrci za drugi mandat na Pantovčaku, a u HDZ-u su se pribojavali rezultata u metropoli za svoju kandidatkinju jer su upozoravali kako zagrebački HDZ vodi kampanju nedovoljno angažirano. Angažman HDZ-ove desnice - Milijana Brkića i Ivana Penave - u završnici kampanje očito je dodatno mobilizirao HDZ da tijesno, ali ipak poguraju svoju kandidatkinju u drugi krug.

S obzirom na to da je desno biračko tijelo u prvom krugu “puklo” na pola, očito je da će u drugom krugu presuditi glasovi Škorinih birača. Ne dođe li do pakta na desnici, pobjeda Kolinde Grabar-Kitarović malo je vjerojatna, što su dobro razumjeli u HDZ-u, iz kojega su već sinoć zazivali podršku Škorinih birača. To je jasno naglasila i sama Grabar-Kitarović, koja je u govoru nakon objave izbornih rezultata poručila kako je shvatila poruku birača koji su na jučerašnjim izborima izrazili nezadovoljstvo, ali i naglasila kako sada nije vrijeme za podjele.

No, sam Škoro sinoć ni jednom riječju nije dao naslutiti da bi svoje birače mogao uputiti da u drugom krugu podrže HDZ-ovu kandidatkinju. Dapače, Škoro je jednako oštro nastavio kritizirati Plenkovićevu vlast, uz poruku da je više od dvije trećine birača jučer pokazalo kako je nezadovoljno smjerom u kojem sadašnja vlast vodi zemlju. Kolinda Grabar-Kitarović ne može računati ni na podršku Mosta jer je Božo Petrov birače već pozvao da u drugom krugu prekriže listiće. Da nema kandidata za finale, poručio je i Zlatko Hasanbegović iz Bloka za Hrvatsku, ali je ostavio i prostor za mogući dogovor. – Birači moje političke opcije nisu malodobni, znat će što treba učiniti, a svaki onaj koji želi moju i našu potporu, mora je prvo zatražiti – rekao je Hasanbegović.

Milanović je, pak, u svom dobro promišljenom govoru napravio odmak od stare “mi ili oni” politike i jasno naznačio da računa i na glasove izvan bazena lijevih birača. – Idemo u drugi krug, ali ne idemo u rat, ratovi su gotovi – istaknuo je Milanović, uz dodatak da ni prema kome ne ide s mržnjom, da prema svima ide s dobrom vjerom.

Milanoviću teži posao

– Svjestan sam da će biti i onih kojima se ne dopadam, ali je moj zadatak da se svima obratim – i onima koji će me podržati i ovima drugima – kazao je Milanović i poručio kako u Hrvatskoj “nitko ne smije biti drugi i nitko ne smije biti zapostavljen”.

Govore troje kandidata u studiju Večernjeg TV komentirao je Božo Skoko, izborni analitičar Večernjeg lista i profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti. Skoko ističe kako je Kolinda Grabar-Kitarović između redaka poručila kako njezini i Škorini birači imaju istog neprijatelja. Milanovićev govor ocjenjuje kao državnički i smatra da je pomirljivim porukama napravio pomak od ljevice prema centru.

– On nema izbora jer na krajnjoj ljevici više nema što za ‘pokupiti’ kad je riječ o glasovima pa se mora angažirati kako bi pridobio one koji nisu glasali ili su opredjeljeni za centar – uvjeren je Skoko. Procjenjuje da će taktika aktualne predsjednice biti podsjećanje na Milanovićev neuspješni premijerski mandat. – Ona je na tome korektno poentirala iako je i njezin govor bio pomirljiv. Ujedno je pohvalila i Škoru pa po logici stvari dio birača nema izbora i njoj će dati glas jer ne žele vratiti Milanovića na vlast – kaže Skoko. Ipak, upozorava da je Škorino tijelo raznoliko i da je u njemu mnogo birača koji ne podnose HDZ, zbog čega ona u drugom krugu ne može računati na sve Škorine birače. Iako se Škoro i Grabar-Kitarović u prvom krugu nisu štedjeli, Skoko je uvjeren da će birači to doživjeti kao “dio folklora”, dok će Milanović u kampanji za drugi krug imati puno teži posao jer će morati nadoknaditi dio birača koji ne pokriva ljevica.

Tijek prvog kruga predsjedničkih izbora:

U drugi krug predsjedničkih izbora ulaze Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović. Nakon 99,88 posto obrađenih biračkih mjesta Zoran Milanović osvojio je 29,57 posto glasova, Kolinda Grabar-Kitarović 26,65, Miroslav Škoro 24,42. Mislav Kolakušić ima 5,87 posto, Dario Juričan 4,61, Dalija Orešković 2,89, Ivan Pernar 2,31, Katarina Peović 1,12, Dejan Kovač 0,95, Anto Đapić 0,21, a Nedjeljko Babić 0,15. Glasovalo je 1.902.334, to jest 51,17 posto birača. Nevažećih listića bilo je 22.210, ili 1,17 posto. Do 16.30 sati glasalo je milijun i 343 tisuće birača, što je 103 tisuće više nego 2014. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?